Mandag morgen fikk han beskjeden han har ventet på et snart et helt år: EU-kommisjonen har endelig godkjent den statlige investeringsstøtten til Scandinavian Mountains Airport AB.

Det betyr at arbeidet med å åpne flyplassen i 2019 nå kan settes i gang for alvor.

– En stor dag

– Det er en stor dag for Trysil, og for oss i Skistar. Ingen tvil om det, sa Halvardsson i går formiddag, da han gikk rett fra å jobbe med den nye heisen i barneområdet på sørsiden av Trysilfjellet til bedriftens stilfulle markering av EU-godkjenningen.

– Dette har vi ventet på i mange år. Nå er det største hinderet passert, og nå kan vi for alvor begynne å se framover, sa Halvardsson, da han skålte i champagne – med og uten alkohol – i Skistars lokaler i Trysilfjellet mandag.

 

Halvardsson hadde skiftet til dressjakke, skjorte og dongeribukser, og kledde derfor champagnen litt bedre enn da han ankom i arbeidsklær noen minutter tidligere.

Bosse Halvardsson, som har sittet i styret i Scandinavian Mountains Airport siden 2008, er administrerende direktør i Skistar Norge AS og destinasjonssjef i Trysil.

– En stor dag for oss, sa Turid Backe-Viken, salgs- og markedsansvarlig i Skistar. Sammen med sine kolleger løftet hun glasset til en lystig skål for selskapets og kommunens framtid.

Femårsplan: 100.000 nye gjester

Bosse Halvardsson forteller at femårsplanen etter åpningen av Scandinavian Mountains Airport er å trekke 100.000 nye gjester til de fire kommunene i flyplassregionen; Sälen og Idre i Sverige og Trysil og Engerdal på norsk side.

– Vi regner det som sannsynlig at 40 prosent av disse kommer til Trysil. Her har vi to hoteller, mens det kun er ett hotell i Sälen. Ettersom vi regner drøyt fire døgn per gjest, vil vi komme opp i 160.000 gjestedøgn i Trysil, trolig noe mer, og vi har grunn til å tro at det vil gi kommunen mellom 80 og 100 arbeidsplasser, sier Halvardsson.

I 2016 hadde Trysil 777.000 kommersielle gjestedøgn.

Ifølge Halvardsson er målet om å åpne Scandinavian Mountains Airport i desember 2018 nå skrinlagt.

– Ettersom det har tatt såpass lang til å få svar fra EU, vil vi ikke kunne åpne før i 2019. Trolig i løpet av høsten, sier han.

– Skaper framtidstro

Også Trysil-ordfører Erik Sletten er svært positiv til EU-vedtaket.

– Dette er en positiv beskjed som vil styrke utviklingen av reiselivet og næringslivet i Trysil, sier han i en pressemelding som er publisert av Scandinavian Mountains AB.

– Realisering av flyplassen, som vil bringe mange nye internasjonale gjester til regionen og til Trysil, vil bidra til flere gjester i sengene, i bakkene, på restaurantene og i butikkene. Det betyr nye arbeidsplasser og en fortsatt positiv utvikling i reiselivet i Trysil og Hedmark. En viktig beslutning som skaper framtidstro, sier Sletten.

– Dette er en gledens dag, sier Brett Weihart, VD i Scandinavian Mountains Airport AB. Denne beskjeden har vi jobbet hardt for. Nå kan vi ta neste steg for å åpne den nye flyplassen og opplevelsessenteret med handel, aktiviteter og restauranter i 2019, sier Weihart.

En milliard SEK

I pressemeldingen går det fram at den totale investeringen for etableringen er på ca. en milliard SEK, hvor lokal-regionale private investorer står for mesteparten av investeringen (75 prosent).

Det lokal-regionale næringslivet har gjennom mange år utviklet reiselivsnæringen og store og små virksomheter har sammen investert i regionen i mange tiår. Nå skyter denne utviklingen videre fart.

For næringslivet i Trysil og hele Scandinavian Mountains-regionen innebærer et ja fra EU-kommisjonen at satsingen på internasjonal vekst kan ta ytterligere store skritt.

- Milepæl

Gudrun Sanaker Lohne, daglig leder i Destinasjon Trysil. mener at EU-beslutningen er fantastiske nyheter for Trysil.

- Dette er en milepæl for kommunen. Det er noe mange har jobbet hardt og lenge for, og som vi i Destinasjon Trysil har vært involvert i, sammen med både private og offentlige aktører. Nå må vi bare gire opp og jobbe enda hardere, sier hun.