Gå til sidens hovedinnhold

Nå tar det helt av i Trysil: Tror flyplassen gir 40.000 turister

Artikkelen er over 4 år gammel

Mandagens EU-ja til Scandinavian Mountains Airport løfter Trysil til nye høyder. Skistar-topp Bosse Halvardsson tror på en økning på 40.000 turister og 160.000 gjestedøgn i løpet av de fem første årene etter at flyplassen i Sälen tas i bruk i 2019.

Mandag morgen fikk han beskjeden han har ventet på et snart et helt år: EU-kommisjonen har endelig godkjent den statlige investeringsstøtten til Scandinavian Mountains Airport AB.

Det betyr at arbeidet med å åpne flyplassen i 2019 nå kan settes i gang for alvor.

– En stor dag

– Det er en stor dag for Trysil, og for oss i Skistar. Ingen tvil om det, sa Halvardsson i går formiddag, da han gikk rett fra å jobbe med den nye heisen i barneområdet på sørsiden av Trysilfjellet til bedriftens stilfulle markering av EU-godkjenningen.

– Dette har vi ventet på i mange år. Nå er det største hinderet passert, og nå kan vi for alvor begynne å se framover, sa Halvardsson, da han skålte i champagne – med og uten alkohol – i Skistars lokaler i Trysilfjellet mandag.

Les også

Sentrumsfrykt for handelslekkasje

 

Halvardsson hadde skiftet til dressjakke, skjorte og dongeribukser, og kledde derfor champagnen litt bedre enn da han ankom i arbeidsklær noen minutter tidligere.

Bosse Halvardsson, som har sittet i styret i Scandinavian Mountains Airport siden 2008, er administrerende direktør i Skistar Norge AS og destinasjonssjef i Trysil.

– En stor dag for oss, sa Turid Backe-Viken, salgs- og markedsansvarlig i Skistar. Sammen med sine kolleger løftet hun glasset til en lystig skål for selskapets og kommunens framtid.

Femårsplan: 100.000 nye gjester

Bosse Halvardsson forteller at femårsplanen etter åpningen av Scandinavian Mountains Airport er å trekke 100.000 nye gjester til de fire kommunene i flyplassregionen; Sälen og Idre i Sverige og Trysil og Engerdal på norsk side.

– Vi regner det som sannsynlig at 40 prosent av disse kommer til Trysil. Her har vi to hoteller, mens det kun er ett hotell i Sälen. Ettersom vi regner drøyt fire døgn per gjest, vil vi komme opp i 160.000 gjestedøgn i Trysil, trolig noe mer, og vi har grunn til å tro at det vil gi kommunen mellom 80 og 100 arbeidsplasser, sier Halvardsson.

I 2016 hadde Trysil 777.000 kommersielle gjestedøgn.

Ifølge Halvardsson er målet om å åpne Scandinavian Mountains Airport i desember 2018 nå skrinlagt.

– Ettersom det har tatt såpass lang til å få svar fra EU, vil vi ikke kunne åpne før i 2019. Trolig i løpet av høsten, sier han.

– Skaper framtidstro

Også Trysil-ordfører Erik Sletten er svært positiv til EU-vedtaket.

– Dette er en positiv beskjed som vil styrke utviklingen av reiselivet og næringslivet i Trysil, sier han i en pressemelding som er publisert av Scandinavian Mountains AB.

– Realisering av flyplassen, som vil bringe mange nye internasjonale gjester til regionen og til Trysil, vil bidra til flere gjester i sengene, i bakkene, på restaurantene og i butikkene. Det betyr nye arbeidsplasser og en fortsatt positiv utvikling i reiselivet i Trysil og Hedmark. En viktig beslutning som skaper framtidstro, sier Sletten.

– Dette er en gledens dag, sier Brett Weihart, VD i Scandinavian Mountains Airport AB. Denne beskjeden har vi jobbet hardt for. Nå kan vi ta neste steg for å åpne den nye flyplassen og opplevelsessenteret med handel, aktiviteter og restauranter i 2019, sier Weihart.

En milliard SEK

I pressemeldingen går det fram at den totale investeringen for etableringen er på ca. en milliard SEK, hvor lokal-regionale private investorer står for mesteparten av investeringen (75 prosent).

Det lokal-regionale næringslivet har gjennom mange år utviklet reiselivsnæringen og store og små virksomheter har sammen investert i regionen i mange tiår. Nå skyter denne utviklingen videre fart.

For næringslivet i Trysil og hele Scandinavian Mountains-regionen innebærer et ja fra EU-kommisjonen at satsingen på internasjonal vekst kan ta ytterligere store skritt.

- Milepæl

Gudrun Sanaker Lohne, daglig leder i Destinasjon Trysil. mener at EU-beslutningen er fantastiske nyheter for Trysil.

- Dette er en milepæl for kommunen. Det er noe mange har jobbet hardt og lenge for, og som vi i Destinasjon Trysil har vært involvert i, sammen med både private og offentlige aktører. Nå må vi bare gire opp og jobbe enda hardere, sier hun.

Les også

Flyplassen åpner høsten 2018

Les også

Flyplassen er i rute

Les også

Nærmer seg flyplass

 

Kommentarer til denne saken