«Oslos største brudebutikk ligger på Hamar»

JUBILEUM: Ekteparet Gjermund Skjæraasen og Inger-Lill Gaarder Skjæraasen har lange arbeidsdager, men har ikke angret valget på å starte brudesalong i Hamar. (Foto: Jo E. Brenden)

JUBILEUM: Ekteparet Gjermund Skjæraasen og Inger-Lill Gaarder Skjæraasen har lange arbeidsdager, men har ikke angret valget på å starte brudesalong i Hamar. (Foto: Jo E. Brenden)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Ti harde år i en arbeidskrevende bransje, sier Inger-Lill Gaarder Skjæraasen. Brudehuset Hamar jubilerer.

DEL

– Du kan ikke gjøre en feil. Ikke en feil. Det er den ene dagen i livet. Men så er det er det jo en glede å feire kjærligheten på jobb. Det er jo det vi gjør, hver eneste dag, sier trysling og innehaver Inger-Lill Gaarder Skjæraasen og titter bort på ektemann og medeier Gjermund Skjæraasen, også han fra Trysil.

Lokker folk til Hamar

Inger-Lill og Gjermund bodde i Bergen med sine tre døtre og jobbet med sosialt arbeid i vestlandsbyen. Men familien ville flytte hjem til Hamar.

– Jeg sa: «Hva gjør vi nå? Er det nå vi realiserer den store drømmen vår?» Da fikk jeg med meg et par av døtrene mine og vi startet opp salongen for ti år siden.

Det begynte som Agape, men ble raskt til Brudehuset Hamar. I åtte år holdt de til i andre etasje i hjørnebygget som i dag huser Café Uno.

Men for snart tre år siden flyttet de butikken ned i de tidligere lokalene til Hansen & Dysvig, og fikk store utstillingsvinduer rettet mot gågata.

Samtidig fikk de 512 kvadratmeter å boltre seg på.

– Overgangen ble voldsom. Vi doblet salgsarealet og måtte fylle opp enorme lokaler med varer. Også hadde vi et kort navneskifte som ikke ble vellykket. Vi prøvde oss med navnet Sidera for å få folk til å forstå at vi har mer enn bare varer til brud, men uansett hva vi gjorde så forbant folk oss med navnet Brudehuset Hamar, forteller Inger-Lill.

– Hvordan utviklingen gått med tanke på kunder?

– Vi har blitt mer og mer kjent utover i landet, og ser nå på oss selv som landsdekkende. Vi har kunder fra Fredrikstad, Molde, Trondheim, Tromsø og sågar Lofoten. Noen sier at «Oslos største brudebutikk ligger på Hamar». Og det er ganske morsomt, det kommer brudepar med campingvogn til Hamar om sommeren for å handle her. Så vi er definitivt med på å dra folk til byen vår, forteller Inger-Lill, og illustrerer med nok en historie:

– Jeg hadde en kunde for fjorten dager siden som sa: «Dette er jo en veldig koselig by! Kanskje vi skal flytte hit?» Sånt er hyggelig å høre for oss som er veldig stolte av byen vår.

Å gå inn i Brudehuset Hamars lokaler er som å komme til et pyntet festlokale. Det er friske blomster og et imponerende utvalg i kjoler. Og innehaverne forteller at det til enhver tid er rundt 500 brudekjoler på lager.

Fem ansatte er i sving for å holde salongen gående.

Får tips på TV

– Har kundene forandret seg?

– Alle sitter og ser på TV-kanalen TLC, som har brudekjoleprogrammer. Og vi reiser på de samme messene som folkene på TLC er på. Neste uke vil jeg treffe flere av de på Pronovias-messen i Barcelona. Kundene ser på programmene og gjør seg noen tanker, men samtidig klarer de fleste ikke å gjøre seg opp en klar nok mening om hvilken kjole som passer eksakt for kroppen deres. De urbane Oslo-damene mener å vite hva som passer dem, mens kundene her oppe trenger nok litt mer hjelp, sier Inger-Lill og smiler.

– Og hva er brudetrenden nå?

– Det som har vært i tiden har vært blondekjoler, masse blonder og gjerne dekket topp oppe. Også er det de igjen som vil han en enklere kjole, uten topp og stort skjørt, og de som vil ha «mermaid»-kjole (ettersittende kjole) eller en stor prinsessekjole. Men de aller fleste vil ha en enkel A-line-kjole; det vil si en kjole som sitter fint i livet men som går svakt utover hoftene.

– Uansett: Det som er aller viktigst er at bruden får den kjolen som gir henne den aller største glede.

Artikkeltags