Høyre-Larsen om spekematfestival: – Nok er nok

HØYRE-NEI: Det ligger an til en heftig debatt i kommunestyret i Tynset tirsdag kveld. Da skal spekematfestivtilskudd igjen på sakskartet. Og Høyre er klar på at de mener nok er nok, opplyser kommunestyrerepresentant Jan Erik Larsen.

HØYRE-NEI: Det ligger an til en heftig debatt i kommunestyret i Tynset tirsdag kveld. Da skal spekematfestivtilskudd igjen på sakskartet. Og Høyre er klar på at de mener nok er nok, opplyser kommunestyrerepresentant Jan Erik Larsen. Foto:

Rådmannen i Tynset sin innstilling er 300.000 kroner til Norsk Spekematfestival når kommunestyret skal behandle søknaden tirsdag. Men ikke alle kommunestyremedlemmene følger ham på det.

DEL

Tirsdag skal kommunestyret i Tynset avgjøre om de nok en gang skal gi støtte til den kommunalt eide Norsk Spekematfestival.

Festivalen har et elendig økonomisk grunnlag etter blant annet nok et underskuddsår i 2019. Festivalens styreleder, Morten Sandbakken, mener det er nødvendig med 300.000 kroner i kommunal støtte for at festivalen skal ha livsgrunnlag til årets planlagte festival. Forøvrig siste lørdag i juni.

Rådmannens innstilling i saken er at kommunen blir med på en ny runde med tilskudd.

– Nå får vi gjøre alvor av å selge

Men det blir neppe et vedtak uten politisk drakamp For Høyres to kommunestyrerepresentanter kommer ikke til å støtte rådmannens innstilling.

– Vi mener at nok er nok. Spekematfestivalen har fått nok kommunale kroner, mener Jan Erik Larsen, den ene av de to Høyre-representantene i kommunestyret. Den andre er Atle Fiskvik.

– Det ble signalisert før jul fra vår ordfører Merete Myhre Moen (som forøvrig er styremedlem i festivalen og dermed inhabil når saken skal behandles tirsdag, red.anm) at vi skulle jobbe for et salg av festivalen i 2020.

– Kanskje dette er det rette tidspunktet? spør Larsen.

Han er heller ikke enig i det forslaget som ligger for drift av kommende festival om å leie inn Rådhuset Vingelen som konsulenter.

– Å bruke opptil 160.000 kroner på å leie inn konsulenthjelp for å gjennomføre festivalen, mens mange må jobbe dugnad for å få den i havn, er et dårlig signal, mener Høyres Jan Erik Larsen.

Ap vil si ja

Arbeiderpartiets kommunestyregruppe, som består av seks representanter, behandlet saken på sitt gruppemøte.

– Vi kommer til å følge rådmannens innstilling, som er å støtte festivalen med 300.000 kroner, sier varaordfører og gruppeleder Tone Hagen.

Sp-har diskutert, men ikke avklart

Til syvende og sist er det flertallsgruppa i kommunestyret, Sp med 14 av 27 representanter, som vil avgjøre denne saken. Gruppemøtet i Sp er gjennomført, men det er ikke tatt noe standpunkt i den politiske leiren om hva en skal gå for.

– Vi har diskutert saken, men vi har ikke tatt stilling til hva vi stemmer tirsdag kveld, sier gruppeleder Stein Tronsmoen.

Men av Sp's kommunestyrerepresentanter, Per Roger Bekken, sier han ikke skal være med på kommunestyremøtet tirsdag, men at han er veldig skeptisk til nok en gang å gå inn med penger i festivalen.

– Slik saken er framstilt er jeg veldig skeptisk til at vi skal gi mer penger til festivalen. Vi har signalisert tidligere at vi skal jobbe for å selge festivalen. Tidspunktet er kanskje nå, mener Bekken.

Han er også skeptisk til at det skal leies inn konsulenthjelp for at festivalen skal drives videre, slik styreleder Morten Sandbakken har presentert.

INGEN AVGJØRELSE TATT: Senterpartiets gruppeleder Stein Tronsmoen sier flertallsgruppa i kommunestyret, Sp, ikke har tatt noen avgjørelse på om de støtter rådmannens innstilling.

INGEN AVGJØRELSE TATT: Senterpartiets gruppeleder Stein Tronsmoen sier flertallsgruppa i kommunestyret, Sp, ikke har tatt noen avgjørelse på om de støtter rådmannens innstilling. Foto:

Passert to millioner kroner

Tynset kommune ga 500.000 kroner i tilskudd per år de tre første årene festivalen ble arrangert. I tillegg vedtok kommunestyret høsten 2018 å gi et ekstra tilskudd for 2018 på 250.000 kroner og et tilsagn om 300.000 kroner i 2019.

Totalt er det da snakk om 2.050.000 i direkte kommunal støtte til festivalen i løpet av de fire årene festivalen har vært arrangert.

I tillegg har kommunen garantert for et banklån på 500.000 kroner.

Les også: Her kan du se Spekematfestivalens regnskapstall til og med 2018

Unngikk såvidt konkurs i 2018

Tirsdag kveld blir ikke første gang kommunestyrepolitikere i Tynset skal diskutere framtiden til Norsk Spekematfestival.

Da tidligere styreleder i festivalen, Jan Åge Røtnes, høsten 2018 la fram et ultimatum for politikerne, konkurs eller kommunal støtte, ble det en heftig debatt i kommunestyret.

Det endte den gang med at festivalen unngikk konkurs, og kommunen tok over som eneeier. Det til tross for en heftig politisk debatt hvor flere av representantene i daværende kommunestyre kom med tildels meget sterk kritikk av daværende festivalledelse.

Artikkeltags