Gå til sidens hovedinnhold

Øl for Femund og Engerdal

Ukas tre øl er innkjøpt i Engerdal. De er produsert i Trysil og på Røros, men de er uten tvil lagd for Fæmund II, Femunden, Femundsmarka, Elgå og Engerdal.

Ingen kjører forbi Elgå. Elgå er et sted man drar til. Vegen slutter, og villmarken begynner der. De siste ukene har Elgå, som ligger i Engerdal kommune, virkelig vært i skuddet etter at det ble klart at villmarkskongen Lars Monsen har kjøpt Femund Fjellstue. Planen er å døpe den om til Femund Lodge og kanskje åpne en Lars Monsen-butikk der. Trolig vil det bety at enda flere får øynene opp for hvor fint det er i Elgå. Dermed blir det flere folk på butikken og flere passasjerer på Fæmund II. Ukas tre øl er innkjøpt i Engerdal. De er produsert i Trysil og på Røros, men de er uten tvil lagd for Fæmund II, Femunden, Femundsmarka, Elgå og Engerdal.

Røros Bryggeri: M/S Fæmund II ØL (terning 5)

Dette er rett og slett ølet som selges i kiosken om bord på Fæmund II, den helt hvite båten som har trafikkert Femunden helt siden 1905.

Trafikkgrunnlaget har endret seg med årene. Tømmersleping og godstrafikk var tidligere en vesentlig inntektskilde for båtselskapet, men i dag er det persontrafikken som utgjør hovedinntekten.

Femundsmarka nasjonalpark ble opprettet i 1971, noe som har gjort sitt til å opprettholde behovet for rutebåt på Femunden mellom Synnervika og Elgå.

Hyggelig er det også at denne historiske båten har sitt eget øl, som er brygget av Røros Bryggeri. Det er en velsmakende, mørkebrun pale ale (4,7 prosent) med et godt humlepreg i smak og ettersmak.

Trysil Bryggeri: Femund Pilsner (terning 5)

Dette ølet har jeg sant å si kun kommet over i Nærbutikken i Elgå. Jeg omtalte ølet allerede i 2015. Den gangen ble det brygget av Rena Bryggeri, som dessverre ble lagt ned høsten 2018.

Det relativt nystartede Trysil Bryggeri har overtatt produksjonen av Elgå-ølet, som hevder å by på smaken av Femundsmarka.

Det er uansett snakk om et gyllent, lett tåkete øl med et hvitt skum.

Ølet er friskt med en tydelig bitterhet og en behagelig sødme, som sørger for god balanse i brygget. Ølet har en forholdsvis lang ettersmak preget av en fin bitterhet, som henger lenge i.

Siden ølet selges i butikk, er alkoholinnholdet, ikke overraskende, 4,7 prosent.

Trysil Bryggeri: Lundgubbens Engerdale (terning 4)

Det er ikke til å komme fra at Engerdale er et artig navn på et øl (ale) for Engerdal! Også her er det riktig å skrive for, ikke fra, for ølet er laget av Trysil Bryggeri for Femundmat og rakfiskprodusenten Lundgubben (Erik Lund) i Hylleråsen.

Ølet (4,7 prosent) er brunt og uklart med et hvitt skum og en litt maltpreget aroma. Engerdale er et rundt og mildt øl med bra maltsødme og en lett bitterhet i smak og ettersmak. Det framstår som et godt matøl.

Engerdal, som har beskjedne 1.271 innbyggere (første kvartal 2020), ble egen kommune i 1911 etter en sammenslåing av fire grender fra kommunene Trysil, Rendalen, Tolga og Røros.

Den snart 110 år gamle kommunen er mest kjent for Femundsmarka Nasjonalpark og skihelten Gjermund Eggen (1941-2019), som ble verdensmester på ski i 1966.

Kommentarer til denne saken