Gå til sidens hovedinnhold

Øl for hjemmepåske

Artikkelen er over 1 år gammel

På tross av vanskelige tider blir det påske, i år hjemmepåske for de aller fleste – og da kan det jo passe med litt påskeøl. Her er en test:

De siste årene har det vært så som så med påskeøl på markedet, men bryggeriene hadde åpenbart tro på at årets påske skulle bli av det bedre slaget, for det har dukket opp rimelig mange påskeøl de siste ukene, øl som selvsagt var produsert før man visste at landet skulle bli stengt ned som følge av koronaviruset fra Kina.

Siden påskeøl ikke er noen definert ølstil, er det mye forskjellig påskeøl å finne, fra belgiskinspirert wit til engelskinspirert IPA. Her er en gjennomgang av noen av årets påskeøl.

Øl fra Vinmonopolet:

Nøgne Ø: God Påske – Golden Strong Ale (terning 6)

Her har vi en innertier av et påskeøl. Dette ølet er oransje og uklart med et gulhvitt skum. Det er nokså sterkt, 7,5 prosent, og det lukter belgisk gjær. Ikke så rart, siden ølet er brygget med samme type gjær som brukes i belgisk klosterøl. Ølet er sødmefylt og behagelig med et forsiktig hint av banan.

Kinn Bryggeri: Påskeøl (terning 5)

Tradisjonen tro har Kinn Bryggeri brygget en engelskinspirert IPA til påske, eller engelsk indiaøl, som bryggeriet i Florø kaller det. Ølet (6,5 prosent) er lysebrunt og uklart med et gulbrunt skum og en floral humleduft. Ølet byr på masse god og elegant humlebitterhet i smak og ettersmak.

Schouskjelleren Mikrobryggeri: Påske Saison (terning 5)

Her er et øl inspirert av den belgiske øltypen saison, som har en særpreget tørr smak. Denne tørrheten byr også denne Oslo-tolkningen av saison på. Ølet (seks prosent) er lysebrunt og uklart med et stort hvitt skum. Smaken på ølet er behagelig og god med en tørr bitterhet som det bærende elementet.

Oslo Brewing Co.: Påske NEIPA (terning 5)

Oslo Brewing Co. har flyttet produksjonen fra Arendal til St. Hallvards Bryggeri i Oslo og valgt seg ølstilen New England Pale Ale (NEIPA) til påske. Resultatet er et lysebrunt og svært uklart øl (seks prosent) med en deilig humleduft og god bitterhet og ananaspreget fruktighet i smak og ettersmak.

Røros Bryggeri: Easter Feaster (terning 4)

Også Røros Bryggeri er i det belgiske hjørnet inn mot påske. Dette ølet (6,6 prosent) er inspirert av belgisk blonde. Ølet er rødbrunt med et kraftig, hvitt skum og en lett, gjærpreget aroma. Ølet har bra sødme og noe bitterhet, men smaker i overkant mye gjær. Et påskeøl på det jevne.

To Øl: Yeaster Bunny (terning 4)

Dette påskeølet fra danske To Øl er brygget i Belgia. Det er står på flaskeetiketten at det er en farmhouse ale, noe som betyr at det er snakk om den belgiske ølstilen saison. Ølet (6,9 prosent) er lysebrunt og uklart med et gulhvitt skum og en fruktig aroma. Ølet er har en tørr smak med et syrlig innslag, noe som gir en veldig spesiell smak. Ikke verst, men mer interessant enn skikkelig godt.

Geiranger Bryggeri: Korsmyra Påske-Wit (terning 3)

Igjen et øl som har hentet inspirasjon fra Belgia, her fra belgisk hveteøl, som gjerne kalles witbier. Ølet (5,5 prosent) er gyllent og lett tåkete med en mild humleduft. Ølet har en forsiktig sødme, samt noe bitterhet i smak og ettersmak, men det er ikke særlig sjangerriktig. Ølet er ok, men det er en vits som en wit.

Øl fra butikken:

Trysil Bryggeri: Påskeøl (terning 5)

Her er min favoritt blant de påske- og vinterinspirerte ølene fra Innbygda i Trysil. Ølet (4,7 prosent) er av typen belgisk hveteøl, altså witbier. Det er oransjeaktig og uklart med et gulhvitt skum og en lett fruktig aroma. Ølet er svært forfriskende, ikke minst takket være en sitrusaktig fruktighet.

Røros Bryggeri: Yeaster Holiday (terning 5)

Også påskeølet fra Røros, en blonde, har hentet inspirasjon fra Belgia. Ølet (4,7 prosent) er lysebrunt og uklart med et flott, gulhvitt skum og en svak duft av humle. Ølet er behagelig og velbalansert med god bitterhet og fin sødme. Det er en mild bitterhet også i ettersmaken. Et øl det er lett å like.

Trysil Bryggeri: Vinter i Trysil (terning 5)

Dette er mer et vinterøl enn et påskeøl, men det passer likevel godt i solveggen der hjemme. Det er snakk om et rødbrunt, uklart øl (4,7 prosent), en red ale, som har et gulhvitt skum og en fruktig, nesten litt bæraktig aroma. Dette er et øl med mye god og rik maltsødme kombinert med en mild bitterhet.

Carlsberg Danmark: Tuborg Påskepils (terning 4)

Vanligvis er jo både Tuborg- og Carlsberg-ølet som selges i Norge brygget av Ringnes, men Tuborg Påskepils er faktisk brygget i Danmark. Det er ikke noe å si på ølet (4,5 prosent). Det er gyllent og klart med et hvitt skum og lett duft av malt. Det er leskende med en mild bitterhet og god sødme.

Trysil Bryggeri: Skipils (terning 3)

Det er klart at skibygda Trysil har sin egen skipils. Den er overraskende brun og uklar til å være en «golden lager», som det står på flaskeetiketten. Ølet (4,7 prosent) har et hvitt skum og en nøytral aroma. Det smaker heller ikke så mye, bortsett fra noe bitterhet og antydning til korn. Litt friskt, men for tamt.

Trysil Bryggeri: Til fjells – lyst påskeøl

Jeg blir alltid skeptisk når et mikrobryggeri skriver øl i kølnerstil på etiketten, for det lyse, klare ølet fra Köln, kölsch, er så uhyre elegant og så vanskelig å kopiere. Tolkningen fra Trysil, bryggeriets batch nummer 100, er et lysebrunt og uklart øl (4,7 prosent) med et hvitt skum og en søtlig, litt vørteraktig smak.

Kommentarer til denne saken