OL i å stikke hodet i sanda

FORBEREDER: OL-toppene gjør seg klare for olympisk folkefest i Tokyo om noen uker.

FORBEREDER: OL-toppene gjør seg klare for olympisk folkefest i Tokyo om noen uker. Foto:

DEL

Leder
Sluttspillet i håndballen skulle vært i gang og preget sportssendingene og vært et naturlig samtaleevne. Oppkjøringen til årets Tippeliga også. Avslutningen av årets Premier League-sesong skulle vært gjenstand for diskusjon og meningsutvekslinger på sosiale medier om bruken av videodømming, skader, hell og uhell. Og vi skulle gledet oss til fotball-EM og sommer-OL.

Slik er det ikke, idretten gjør sjølsagt som alle andre; kutter ut for å begrense smitten av koronaviruset.

Idrettsbevegelsen har stor makt, og med den følger et stort ansvar. I krisetider er vi avhengige av at alle ledere med makt fatter gode beslutninger, også de som leder idretten. Beslutninger som først og fremst hindrer smitte, men som også får oss til å forstå, som gir oss de rette holdningene og som får oss til å handle riktig. Gi riktige signaler.

En hel verden skal altså forberede seg på en idrettsfest i Tokyo om noen uker

Den internasjonale olympiske komité har så langt ikke tatt inn over seg at vi står ovenfor en global krise der det eneste nå handler om å stoppe et dødelig virus.

Til tross for en verden i unntakstilstand holder de fast på håpet om å arrangere sommer-OL i Tokyo som planlagt fra fredag 24. juli til søndag 7. august. Ja, kanskje har vi klart å stoppe viruset innen den tid, hvem vet.

Men det handler om hvilke signaler og holdninger den olympiske toppledelsen sprer ved ikke å handle resolutt og være tydelige.

En holdning om så lenge som mulig, og i størst grad fortsette livet som før. Publikum, arrangører og utøvere, ja en hel verden, skal altså forberede seg på en idrettsfest i Tokyo om noen uker. Flere har tatt til ordet mot denne strategien og det ryktes at det også internt har kommet reaksjoner. Det skulle bare mangle.

Dette er nemlig en strategi som få andre anbefaler, og som i verste fall kan vise seg helt fatal.

Artikkeltags