Bryggeriet, som har holdt til i det tidligere mat- og vinhuset ved Vermundsjøen i Åsnes, ble etablert i 2012 av Vemund Lyngås Jensen. Bryggeriet har produsert både fatøl og flaskeøl. Nå leverer det flaskeøl både til serveringssteder, butikker og Vinmonopolet. Juleølet blir siste øl ut fra Finnskogen Mikrobryggeri.

– Ja. jeg har sluttet å brygge, og jeg er i ferd med å selge bryggeriutstyret, sier Jensen, som fortsatt bor på Finnskogen.

Har drevet alene

– Bryggeriet har gått bra det. Jeg har aldri greid å lage nok øl, og det har vært overskudd på driften. men jeg har stort sett drevet bryggeriet alene, og det går ikke lenger. Jeg har familie, bier, småbruk og jobb i Oslo ved siden av. Jeg er 150 prosent overarbeidet, sier Jensen til Østlendingen.

– En periode hadde jeg god hjelp av en som var utplassert, men han har flyttet. I utgangspunktet var det bare meg som ordnet med brygging, flasketapping og utkjøring av varer. Jeg forsøkte å få flere banker og Innovasjon Norge med på å finansiere en automatisk tappelinje til 200.000 kroner, men det var ingen hjelp å få av andre enn Solørfondet. Løsningen ble å legge ned, selge bryggeriutstyret og avslutte leiekontrakten i lokalene ved Vermundsjøen, sier Jensen, som ikke helt utelukker et comeback for Finnskogen Mikrobryggeri, dersom han får til et mindre arbeidskrevende bryggeri hjemme på småbruket. Men nå er det slutt for en god stund.

– På mange måter er det trist. Jeg tror Finnskogen Mikrobryggeri har opparbeidet seg et godt navn. Generelt har jeg fått gode tilbakemeldingen på ølet mitt. Men det ble altså for mye for en person, sier Jensen, som nå planlegger å utdanne seg til ølsommelier (ølkelner) – når han får tid!