Det beste juleølet

Det er på tide å smake på 2019-årgangen av det klassiske, norske juleølet! Her er resultatet av årets juleøltest i Ølspalten i Østlendingen.

DEL

Allerede i slutten av oktober dukket juleølet opp på Vinmonopolet, men sant å si er det først når de første adventslysene tennes og jula nærmer seg for alvor at det blir skikkelig godt med juleøl.

Hvert år skriver jeg at utvalget av juleøl fra inn- og utland er større enn noen gang. Så også i år, spesielt på Vinmonopolet, hvor det er rundt 250 juleøl å velge blant.

Men hva som helst kan kalles juleøl. Derfor gjelder det å holda tunga rett i munnen hvis man vil ha tradisjonelle smaker. Da er det klassisk norsk juleøl, som gjelder, altså det mørke, fyldige ølet, som har et alkoholinnhold på rundt 6,5 volumprosent, og som selges på Vinmonopolet.

Det er den typen øl som er representert i årets juleøltest. Juleølet ble blindtestet, og Sterk Juleøl fra Lade Gaards Brygghus smakte aller best. Det betyr seier til Sandefjord, for dette mørke og smaksrike ølet er brygget av Grans Bryggeri.

Lade Gaards Brygghus (Grans Bryggeri): Sterk Juleøl (TESTVINNER!) – terning 6

Dette er det mørkeste og mest smaksrike av juleølene, som ble testet. Det har et gulbrunt skum og deilig aroma av knekk, furunål og kaffe. Ølet (6,5 prosent) er smaksrikt med masse sjokolade- og karamellaktig sødme, men også en god bitterhet, som balanserer det hele.

Aass Bryggeri: Aass Premium Juleøl (taxfree) – terning 5

Dette velsmakende juleølet (6,5 prosent) ble ikke kjøpt på Vinmonopolet, men på taxfreebutikken på Gardermoen, der en sixpack koster uslåelige 59 kroner, bare litt mer enn hva en flaske koster på polet! Men det er ikke derfor plasseringen ble så god i blindtesten. Der var det smaken som avgjorde!

Aass Bryggeri: Aass Premium Juleøl – terning 5

Det klassiske juleølet fra Aass Bryggeri i Drammen er mørkebrunt med et fint rødskjær og et gulhvitt skum. Aromaen er innbydende med innslag av svisker og granbar. Ølet (6,5 prosent) er sødmefylt og godt med et lett preg av rosin og svisker kombinert med en perlende bitterhet og en behagelig ettersmak.

Berentsens Brygghus: Julefnugg – terning 5

Bryggeriet i Egersund leverer alltid godt juleøl. Også i år er Julefnugg blant toppølene. Ølet (6,5 prosent) er mørkebrunt med et flott rødskjær, et gult skum og en mild duft av sjokolade og humle. Sjokoladepreget fra aromaen dukker opp igjen i smaken, mens det er et fint humlepreg i ettersmaken.

Christianssands Bryggeri: CB Juleøl – terning 5

Juleølet fra Kristiansand byr på en innbydende duft av karamell, kaffe og granbar. Ølet (6,5 prosent) er mørkebrunt med et vakkert rødskjær. Ølet er ytterst behagelig og balansert, der smaker som vanilje og sjokolade og en fin bitterhet finner hverandre og ender i en lang og god ettersmak.

Hansa Borg Bryggerier: Borg Juleøl – terning 5

Det mørkebrune juleølet fra Sarpsborg har den klassiske mørkebrune fargen med innslag av rødt og et gulhvitt skum. Ølet (6,5 prosent) har en lett duft av karamell, og det har en veldig sødmefylt smak. Det er uansett behagelig og godt med innslag av kaffe og sjokolade kombinert med en lett bitterhet.

E.C. Dahls Bryggeri: Dahls Juleøl – terning 4

Tradisjonen tro har juleølet fra Trondheim et tydelig karamellpreg i aromaen. Ølet er mørkebrunt med et fint rødskjær. Alkoholinnholdet er seks prosent, altså litt lavere enn de andre. Ølet er sødmefylt med en granbaraktig bitterhet i smak og ettersmak. Ølet utmerker seg ikke så mye, men det er helt greit.

Macks Ølbryggeri: Mack Juleøl 2018 – terning 4

I år fant jeg to utgaver av Mack Juleøl i polhylla, både 2018-versjonen og 2019-versjonen. Fjorårets vellagrede utgave var best, selv om ingen av dem var direkte overbevisende. Ølet (6,5 prosent) har en karamellpreget duft og en smak med et balansert preg av sødme og bitterhet.

Hansa Borg Bryggerier: Fredrikstad juleøl – terning 3

Dette er et mørkebrunt øl med et gulbrunt skum. Det har en lett duft av humle og karamell. Smaken er overraskende bitter, noe som gjør at ølet (6,5 prosent) framstår som en smule ubalansert. Sødmen klarer ikke helt å oppveie bitterheten. Det er også i juleølsammenheng vel mye bitterhet i ettersmaken.

Ringnes Bryggeri: Ringnes Juleøl Sterk – terning 3

Juleølet fra Gjelleråsen er rødbrunt med et gulbrunt skum. Det har et lett granbarpreg i aromaen. Alkoholinnholdet på 6,3 prosent. Ølet er midt på treet smaksmessig. Det har ok sødme, og en litt granbarpreget bitterhet i smak og ettersmak. Et helt greit juleøl, men ikke så mye mer enn det.

Sagene Bryggeri: Sagene Sterk Jul – terning 3

Her et juleøl fra Oslo, som har tradisjonell farge og styrke, altså et mørkebrunt øl med rødskjær og et gulbrunt skum, samt et alkoholinnhold på 6,5 prosent. Et tydelig karamellpreg dominerer aromaen. Innledningsvis er ølet vel søtt, men en god bitterhet i ettersmaken trekker opp helhetsinntrykket.

Hansa Borg Bryggerier: Hansa Julebrygg – terning 2

Ølet ser jo bra ut, det er mørkebrunt med et fint rødskjær og et gulbrunt skum. Det er litt humle i aromaen, men ikke mye. Smaken er mer kritisk. Den er altfor søt, noe som gjør at ølet (6,5 prosent) framstår som for klissete. Det er ikke nok bitterhet i ølet til å balansere sødmen.

Macks Ølbryggeri: Mack Juleøl 2019 – terning 2

Årets utgave av juleølet fra Mack er mørkebrun med et gulbrunt skum. Det er dessverre ikke så mye å rope hurra for. Det er et øl, som først og fremst er søtt. Bitterheten mangler, og dermed blir ølet altfor endimensjonalt og ubalansert. Alkoholinnholdet også i dette juleølet er 6,5 prosent.

Hansa Borg Bryggerier: Hansa Juleøl – terning 2

Dette juleølet fra Bergen er mørkebrunt med et gulbrunt skum. Det er en lett humleduft i aromaen. Derimot er det lite humlebitterhet i selve ølet. Det er maltsødme så det holder, men ølet oppleves som ubalansert og for søtt. Alkoholinnholdet er 6,5 prosent.

Oslo Brewing Company: Flåklypa Spesial Juleøl – terning 1

Dette ølet er et offisielt Aukrust-produkt, men jeg må dessverre si meg svært uenig med sjefredaktør Frimand Pløsen i Flåklypa Tidende i at dette er årets beste juleøl. Derimot er det et brunt øl (6,5 prosent), som lukter lite og smaker lite, og som framstår som en skikkelig lettvekter av et juleøl.


Artikkeltags