Det flasker seg i Örebro

BLANT SVERIGES FREMSTE: Närke Kulturbryggeri med HG Wiktorsson og Berith Karlsson i spissen. (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

BLANT SVERIGES FREMSTE: Närke Kulturbryggeri med HG Wiktorsson og Berith Karlsson i spissen. (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

Närke Kulturbryggeri, med HG Wiktorsson og Berith Karlsson i spissen, er blant Sveriges fremste bryggerier.

DEL

Den første gangen jeg la merke til Närke Kulturbryggeri, var på Stadshotellet i Karlstad. Det var for en god del år siden på hotellets populære pub The Bishops Arms. På en av tappekranene hadde de et øl, Örebro Bitter, som var en godt humlet ale i engelsk stil. Den var så velsmakende at jeg gjerne ville kjøpe med meg noen flasker hjem fra Systembolaget. Det gikk ikke. Närke Kulturbryggeri tappet ikke øl på flaske. Det var dog ett unntak, et mørkt, sterkt øl med navnet Kaggen Stormaktsporter. Det var en imperial stout, som i 2011 ble kåret til årets øl av nettstedet Ratebeer.com, som også kåret det lille bryggeriet til verdens tredje beste. Det var ikke rart man ble interessert ...

Närke Kulturbryggeri: Närke Slättöl (terning 6)

Neste gang jeg smakte på et øl fra Närke, var på The Bishops Arms på Stora Hotellet i Örebro. Jeg opplevde det ølet som enda bedre. Det var en amerikanskinspirert ale, som var utrolig frisk og fruktig.

Jeg må si jeg ble oppriktig glad da jeg i sommer oppdaget at flere av ølene fra Närke Kulturbryggeri, deriblant Närke Slättöl, nå tappes på flaske og er tilgjengelig via Systembolagets bestillingssortiment. Det betyr at ølet kan bestilles på nett og hentes for eksempel i Charlottenberg eller på Långflon.

Närke Slättöl (4,9 prosent) er et ufiltrert og upasteurisert øl med en gressaktig og fruktig humlearoma. Ølet er oransje og uklart med et gulhvitt skum. Det har en gressaktig bitterhet og en sitrusaktig fruktighet kombinert med god fylde, samt en lang, deilig ettersmak. Med andre ord, et utrolig godt øl!

Som nevnt smakte jeg dette ølet for første gang i Örebro, og det er nettopp i Örebro at ølet brygges. Avisa i Örebro heter Nerikes Allehanda. Nerike er den gamle skrivemåten for Närke, som er navnet på den sørlige delen av Örebro län. Närke Kulturbryggeri holder til i Grenadjärstaden, ikke så langt fra Svampen, det ikoniske og berømte vanntårnet (tegnet av arkitekten Sune Lindström), som er Örebros fremste landemerke.

Bryggeriet ble etablert i 2003, og det har levert øl siden 2004. Det er ekteparet Berith Karlsson og Hans-Göran Viktorsson (kjent som Håge, Hå-Ge og HG), som driver og fronter bryggeriet. Håge Viktorsson er kjent som fotografen som ble mesterbrygger. Han hadde over 20 år bak seg som fotograf og kunstner (blant annet innkjøpt av Moderna Museet), før han slo seg på ølbrygging etter å ha gått på et hjemmebryggerkurs.

Närke Kulturbryggeri er et originalt bryggeri, som ikke er redd for å teste ut ukonvensjonelle ideer. Ta macho-ølet Bäver, som er en Örebro Bitter tilsatt castoreum, en væske fra beverens markeringskjertel! Dette ølet, som smaker skog og trær, serveres fra et tappetårn formet som et pissoar. Det har jeg selv opplevd i Örebros norske vennskapsby Drammen, der den årlige Haandfestivalen i regi av Haandbryggeriet blir arrangert. Närke Kulturbryggeri har vært en selvskreven gjest på denne ølfestivalen.

På de to siste utgavene av mat- og drikkemessen Grüne Woche i Berlin har Sveriges stand vært blant de mest interessante for ølentusiaster, ikke minst fordi Karlsson og Viktorsson (bildet) har kommet kjørende ned fra Örebro med det utrolig gode ølet sitt.

En svipptur tilbake til The Bishops Arms, som mange nordmenn setter pris på i Karlstad. Dette er en pubkjede som så dagens lys i 1993 på Stadshotellet i Västerås. Navnet på kjeden spiller på hotellpubens nærhet til domkirken like ved. Nå er det over 40 The Bishop Arms-puber i Sverige. Mange av dem ligger i tilknytning til hoteller i Elite-kjeden, noe som blant annet er tilfelle i Karlstad.


Artikkeltags