Rørt brygger fikk tilbake historisk øl

– Denne skal aldri åpnes, sa mesterbrygger Kjetil Jikiun da han fikk tilbake en flaske med den første norske IPA-en som ble brygget kommersielt, i alle fall i nyere tid.

DEL

Kjetil Jikiun er tilbake for fullt som ølbrygger. Det var han som i 2003 etablerte det nå så kjente bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad sammen med Gunnar Wiig. De to daværende hjemmebryggerne ville gjøre noe med det kjedelige utvalget av norskprodusert øl, og de begynte å brygge øltyper ingen andre norske bryggerier hadde i sitt sortiment på den tiden.

Så underlig det enn kan høres ut nå, var det for 16 år siden bare et fåtall i Norge som visste hva India Pale Ale (IPA) var. Den første norske IPA, i alle fall i nyere tid, kom fra Nøgne Ø, og nå er Jikiun ute med sin foreløpig siste IPA – Psaki. Nylig befant både Jikiun og begge ølene seg på ølbaren Gullkorn i Hamar. Mer om det senere.

Solo Beer: Psaki Classic IPA

Etter at han skilte lag med Wiig, drev Jikiun Nøgne Ø med stor suksess i mange år. Bryggeriet høstet anerkjennelse, ikke bare i Norge, men over hele verden. Undertegnede har selv besøkt barer og bryggerier i Japan, der Jikiuns navn var godt kjent. Jeg har også kommet inn i velassorterte butikker i USA, blant annet i Boston, med øl fra Nøgne Ø i hyllene.

Så kom 2013.

Da var ikke det kompromissløse bryggeriet i Grimstad fullt så kompromissløst lenger. Hansa Borg kjøpte drøyt 50 prosent av Nøgne Ø. Jikiun skulle fortsette å jobbe der, men helt smertefritt gikk ikke overgangen fra frittstående bryggeri til å være del av et konsern. Sommeren 2015 sa Jikiun takk for seg og satte kursen mot Hellas for å begynne med vinproduksjon der. Men for en ølbrygger av hans rang holder det ikke bare å produsere vin. Han startet selvsagt opp et nytt bryggeri også, Solo Beer, som holder til i Heraklion på Kreta.

Psaki Classic IPA er dette bryggeriets mestselgende øl. Psaki er et kretisk dialektord, som betyr bitter, og Jikiun har valgt dette navnet på ølet fordi en klassisk IPA skal ha en tydelig bitterhet.

Ølet, som er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg, er uklart og ravfarget med et fint skum (trolig takket være innslaget av hvetemalt) og en intens humlearoma. Ølet (7,5 prosent) heter ikke bittert for ingenting, det har en streng bitterhet både i smak og ettersmak. Du må helt klart ha sans for det bitre om sekseren på terningen skal leve opp til forventningene. Her er det ikke spart på noe, heller ikke på maltet, som gir ølet fylde nok til å bære bitterheten. Dette er et overveldende og smaksrikt øl.

Psaki Classic IPA-versjonen som er tilgjengelig på det norske markedet, er ikke brygget på Jikiuns nye bryggeri i Heraklion, men på Arendals Bryggeri. Kapasiteten på det greske bryggeriet er for liten. Planen for Solo Beer i Norge er å slippe nye, innovative øl brygget i Arendal hver måned framover.

I forbindelse med avgangen fra Nøgne Ø var Jikiun omfattet av en konkurranseklausul, som har holdt ham unna det norske ølmarkedet fram til nå. Psaki Classic IPA er hans comeback i Norge. I den forbindelse la han ut på en turne, der han besøkte 10 barer i 10 byer med 10 øl på 10 dager.

Siste stopp var Gullkorn i Hamar 6. juni. Der sørget undertegnede for at det dukket det opp en gammel kjenning i form av en uåpnet flaske Nøgne Ø IPA fra 2003. Den har overlevd i diverse ølkjellere i Elverum siden daværende kultursjefs 50-årslag i 2003.

Jikiun syntes det var gøy å få tilbake den gamle flasken med øl fra Nøgne Øs batch nummer fem, som var Norges aller første kommersielle IPA. «Denne skal aldri åpnes!» sa Jikiun, som senere la ut følgende på Facebook: «Historisk! Brygget i melketanker på rustikke Bergemoen og håndtappet sammen med Gunnar Wiig».

Artikkeltags