Gå til sidens hovedinnhold

Ølet fra fruktbygda

Midt i den vakre fruktbygda Gvarv ligger det sagnomsuste bryggeriet Lindheim Ølkompani.

Det er nesten noe eventyraktig over å komme til Gvarv i den nye Midt-Telemark kommune (tidligere Sauherad og Bø). Det er frukttrær så langt øyet kan se. Gårdene dyrker epler, plommer, moreller og kirsebær. En av gårdene, Lindheim, skiller seg ut. Der er det ikke bare dyrking av frukt og bær. Denne gården huser også et av Norges mest spennende bryggerier, Lindheim Ølkompani.

I sommersesongen kan Lindheim Ølkompani både skilte med eget ølutsalg og egen en pub, der det er mulig å smake på gårdens brygg. Det er ikke vanskelig å tilbringe noen timer i solveggen på Lindheim med et glass plommeøl eller to.

Lindheim Ølkompani: Plomme Lille (terning 5)

Lindheim Ølkompani: Jacobs Hage (terning 5)

I Vinmonopolets bestillingsutvalg er det et godt utvalg av øl fra Lindheim, for eksempel Lindheim Farmer's Reserve Avalon. Dette ølet (7,6 prosent), som er laget med Avalon-plommer, er fantastisk godt. Friskt og syrlig med deilig plommesmak. Her snakker vi om en sekser på terningen. På turen til Lindheim var det dette ølet som var favoritten i puben.

I gårdsbutikken, som selger øl med butikkstyrke, var det også mange godbiter. Plomme Lille (fire prosent) er et surøl tilsatt plommer. Ølet er kobberfarget med et beskjedent skum, en fruktig aroma og en utrolig frisk smak og en snerpende ettersmak. Det er et villgjæret øl, som er brygget med rug og modnet i gamle bourbonfat.

Jacobs Hage (4,7 prosent) er Lindheims versjon av den saltholdige og syrlige tyske ølstilen gose. Lindheim-utgaven er tilsatt råsaft av bringebær og smaker deretter. Liker du syrlig øl med bringebærsmak, noe i alle fall jeg gjør, er dette ølet helt topp. Fargen på ølet er mørkerød, og skummet er rosa. Det lukter bringebær, og det har en syrlig, forfriskende smak med et tydelig bringebærpreg. Med andre ord: Et veldig godt bærøl.

Den enkleste måten å reise til Lindheim på, er selvsagt å kjøre bil, men det setter jo en stopper for en eventuell smaking. Kollektivtransport er en mulighet, og den benyttet vi oss av. Kollektivselskapet i den nye fylkeskommunen Telemark og Vestfold heter Farte, og det er mulig å ta Fartes busslinje 323 både fra Notodden, Nordagutu og Bø. Denne bussen stopper på Nes kryss, og går man av der, er man rett og slett på Lindheim. Uansett hva slags transport du velger, sjekk Lindheim Ølkompanis nettsider for å finne ut når ølutsalg og pub holder åpent!

Lindheim gård drev tidligere bare med dyrking av frukt og bær. Etter at odelsjenta Ingeborg Lindheim og mannen hennes Eivin J. Eilertsen hadde vært i USA og oppdaget mikrobryggeriene der, fant de ut at dette kunne være et ekstra bein å stå på for fruktgården i Gvarv. Lindheim Ølkompani ble etablert i 2013. Godt hjulpet av faren til Ingeborg kjøpte de like godt et helt nytt bryggverk og hentet det selv i San Diego i California. Ikke nok med det, de sørget også for at det kom folk over fra USA, som lærte dem å brygge øl. Det med frukt, har de utviklet selv gjennom å prøve og feile. Nå driver Lindheim Ølkompani også med noe som er vanlig i Belgia, men ikke fullt så utbredt i Norge, nemlig å brygge med villgjær. Det er villgjæringen som gir de virkelig syrlige ølene. Når villgjæren i lufta på Lindheim skal fanges opp, brukes et stort og åpent kar som kalles coolship. Besøker du Lindheim, er det mulig å ta en kikk på coolshipen i den selvguidede turen rundt i bryggerilåven.

Kommentarer til denne saken