Gå til sidens hovedinnhold

Ølspalten: Drømmen om Karlstad

Jeg har latt boksene med Pilot IPA fra Good Guys Brew stå helt til nå som jeg innser at det ikke blir noen ny tur til Karlstad eller til Sverige på lang tid.

Jeg kan knapt tenke meg noe hyggeligere om våren enn en helgetur til Karlstad.

Når snøen er borte, når kveldene blir lysere, og det virkelig begynner å bli varmt i været, ja, hva kan være herligere en fredags ettermiddag enn å sette seg i bilen, suse over grensen til Sverige og videre gjennom skogene i Värmland og ankomme Karlstad sånn at man akkurat rekker middag og øl på The Bishops Arms etter å ha tatt inn på Stadshotellet.

Sist jeg var der, i forbindelse med en Lars Winnerbäck-konsert i november, var det hustrig og kaldt, og ikke i min villeste fantasi kunne jeg ha forestilt meg at grensen ville bli stengt i lang, lang tid bare noen måneder senere.

Good Guys Brew: Pilot IPA (terning 5)

Det er et halvt år siden Lars Winnerbäck spilte i Löfbergs Arena, som er mest kjent som hjemmebanen til ishockeylaget Färjestad. Den gangen forbandt jeg korona med jordbær og meksikansk øl, ikke virus.

Dagen etter konserten var jeg innom Systembolaget i Karlstad. Ikke for å kjøpe Corona, men for å sikre meg et par bokser av et lokalt og velsmakende øl jeg tidligere hadde blitt introdusert for av en bartender på baren Guldapan i Östra Torggatan, nemlig Pilot IPA fra Good Guys Brew.

Dette bryggeriet hadde sin spede begynnelse på kjøkkenet i en leilighet i Karlstad i 2013. Daniel Haag Wicksell var den drivende kraften. Han fikk seg jobb på Wermlands Brygghus i Kristinehamn, der han også kontraktsbrygget sitt eget Good Guys-øl. I 2017 åpnet Good Guys Brew sitt eget bryggeri i Inre Hamn i Karlstad. Der er det også et eget taproom med 10 øl på fat og pizzaservering. Selskapet bak den nye Carlstad Ölhall, vis-à-vis jernbanestasjonen, har nå gått inn som hovedeier i Good Guys Brew, noe som kan bety større distribusjon, siden det er planer om lignende ølhaller flere steder i Sverge. Carlstad Ölhall var nummer to etter den første i Örebro.

Jeg har latt boksene med Pilot IPA stå helt til nå som jeg innser at det ikke blir noen ny tur til Karlstad eller til Sverige på lang tid. Statsminister Erna Solberg har bedyret at det ikke er forbudt å dra til Sverige, men så lenge det er mye koronasmitte i broderlandet, Utenriksdepartementet fraråder reiser til alle land i verden (og det dermed ikke er dekning på reiseforsikringen utenfor Norge), og det venter karantene når man kommer hjem, er jo grensen i praksis stengt.

Men ølet da? Veldig godt! Pilot IPA (seks prosent) er et rødbrunt, uklart øl med et gulhvitt skum og en veldig fruktig og innbydende aroma. På smak er ølet både fruktig, bittert og sødmefylt. Det har en lett og behagelig bitterhet, som henger lenge igjen i ettersmaken. Absolutt et øl å få med seg når grensene åpnes, og man igjen kan dra til Karlstad.

Når man er i Karlstad, bør man også smake på annet drikke enn øl, for byen har jo sitt eget store kaffebrenneri, Kafferosteriet Löfbergs, som er mest kjent for kaffemerket Löfbergs Lila. Men på Löfbergs Rosteri & Kaffebar i første etasje i fabrikkbygningen ved Inre hamn er det mye annen og kanskje mer spennende kaffe å smake på.

Et av de første Good Guys-ølene het forresten Eva Lisa. Det var oppkalt etter serveringsdamen Eva Lisa Holtz (1739-1818), som var så kjent for sitt blide åsyn og gode humør at hun ble kalt Sola i Karlstad. En statue av henne står rett ved Stadshotellet (bildet), der også The Bishops Arms, den tradisjonsrike og populære puben som så mange nordmenn setter pris på, ligger. Hvis alt blir bra, som det står på barnas regnbuetegninger, møtes vi kanskje der igjen ...

Kommentarer til denne saken