Gå til sidens hovedinnhold

Ølspaltens julekalender

I annerledesåret 2020 blir det en ny vri på juleølomtalene her i ølspalten. Velkommen til ølspaltens julekalender!

I stedet for den tradisjonelle juleøltesten får du i stedet ølspaltens egen julekalender med 24 ølforslag. Ideen er selvfølgelig inspirert av de mange juleølkalenderne bryggeriene og butikkene opererer med, men det ville vært dårlig gjort å åpne alle lukene i disse på forhånd. Derfor ølspaltens egen julekalender, som inneholder norsk øl, utenlandsk øl, poløl, butikkøl og selvsagt alkoholfritt øl.

Bruk den som en inspirasjon til din egen juleølkalender!

Tirsdag 1. desember: St. Hallvards Bryggeri: Bygdejuleøl – En Meny Elverum juleøl (terning 5)

St. Hallvards Bryggeri i Oslo fortsetter å brygge øl for bygda, her et juleøl for Elverum. Ølet (4,7 prosent) er brunt og uklart med duft av karamell og kaffe. Det er et behagelig og balansert øl med innslag av kaffe og sjokolade og en lett bitterhet i finishen.

Onsdag 2. desember: Grans Bryggeri: Juleøl (terning 5)

Grans Bryggeri i Sandefjord ser ut til å ha funnet juleformen. Dette butikkjuleølet, som er tappet på boks, er virkelig velsmakende. Det er mahognifarget med et flott rødskjær og en karamellpreget aroma. Ølet er fyldig og balansert med en behagelig ettersmak.

Torsdag 3. desember: Erdinger Weissbräu: Schneeweisse (terning 4)

Her er et jul- og vinterinspirert hveteøl fra det store Erdinger-bryggeriet i Bayern. Ølet (5,6 prosent) er brunt og uklart med et stort hvitt skum og en krydderaktig aroma. Ølet har en rund og mild smak med et lett krydderpreg og bra sødme.

Fredag 4. desember: Trysil Bryggeri: Skognissen Julestout 2020 (terning 5)

Trysil Bryggeri varter opp med en sødmefylt stout (6,5 prosent), der det er brukt kakao i bryggingen. Det fyldige ølet er svart med et gulbrunt skum og en innbydende aroma. Det er hint av både kaffe og sjokolade i smaken og mye bitterhet i ettersmaken.

Lørdag 5. desember: Berentsens Brygghus: Julefnugg (terning 6)

Her er et klassisk norsk juleøl, altså et mørkt, fyldig øl fra polhylla med et alkoholinnhold på 6,5 volumprosent. Dette ølet har et flott rødskjær og en duft med innslag av julekrydder og granbar. Ølet er velbalansert: Sødmefylt med en avrundet bitterhet.

Søndag 6. desember: Baltika Breweries: Baltika No. 0 (terning 4)

Dette alkoholfrie lagerølet kjøpt på polet er brygget i Russland, nærmere bestemt i St. Petersburg av det Carlsberg-eide Baltika. Ølet er lyst og klart med et hvitt skum. Det har en lett humleduft. Smaken er preget av en behagelig sødme og en mild bitterhet.

Mandag 7. desember: Røros Bryggeri: Fairytale of Røros (terning 5)

Butikkjuleølet fra Røros Bryggeri er en mahognifarget ale med et gulbrunt skum. Ølet (4,7 prosent) har en lett duft av humle og karamell. På smak er ølet sødmefylt med et fint maltpreg, hint av kaffe og en mild bitterhet. Ettersmaken er behagelig og god.

Tirsdag 8. desember: Lervig: No Worries – Driving Home for Christmas (terning 5)

Ingen jul uten Chris Reas «Driving Home for Christmas», og her er et alkoholfritt øl ved samme navn! Ølet er svart med et gulbrunt skum og en krydderaktig aroma. Ølet har mye sødme, men også bra med bitterhet. Et smaksrikt og godt alkoholfritt øl.

Onsdag 9. desember: Brewdog: Hoppy Xmas Festive India Pale Ale (terning 4)

Skotske Brewdog har alltid gassen i bånn, og her har de vært i overkant rause med humlebruken. Dette er en IPA til julebruk. Ølet (seks prosent) er kobberfarget og uklart med masse bitterhet og god fylde. Det har en god ettersmak med et gressaktig preg.

Torsdag 10. desember: E.C. Dahls Bryggeri: Dahls juleøl (terning 5)

Her er et klassisk norsk juleøl Ølet (seks prosent) er mørkt med et vakkert rødskjær og et gulbrunt skum. Det dufter av humle og karamell. Ølet (seks prosent) har en rund, sødmefylt smak med et lett humleslør over det hele. Et behagelig og godt juleøl.

Fredag 11. desember: Monkey Brew: Joule Winter Warmer (terning 6)

Her er ukas godbit, et riktig så velsmakende dessertøl (seks prosent) fra Trondheim. Ølet er mørkebrunt og uklart med et flott gulbrunt skum og krydder i aromaen. Det smaker av sjokolade, vanilje, kaffe og brent malt. Et utrolig velsmakende juleøl!

Lørdag 12. desember: Jacobsen (Carlsberg): Golden Naked Christmas Ale (terning 5)

Dette danske ølet er en julefavoritt for mange. Det er en riktig så god mørk ale (7,5 prosent). Ølet har en fruktig aroma. I smaken er det innslag av plommer, appelsiner, rosiner, brent malt og en lett bitterhet. Det er mye rosin i ettersmaken. Julestemningen er satt!

Søndag 13. desember: Mikkeller: Drinkin' the Snow (terning 4)

Her er et alkoholfritt øl med julepreg. Det er brygget i Belgia av danske Mikkeller, og det er et smaksrikt øl med mye bitterhet og innslag av appelsin og krydder. Det brune, uklare ølet er nokså søtt, kanskje det kan gjøre nytten som et alkoholfritt dessertøl?

Mandag 14. desember: Aass Bryggeri: Aass Premium Juleøl (terning 5)

Dette er det klassiske juleølet fra Aass Bryggeri. Som seg hør og bør er det et mørkt øl med et flott rødskjær, et gulbrunt skum og en duft av karamell. På smak er ølet (6,5 prosent) fyldig og sødmefylt (brent karamell og sjokolade) med en lett bitterhet til slutt.

Tirsdag 15. desember: Svalbard Bryggeri: Spitsbergen Juleøl (terning 4)

Butikkjuleølet (4,7 prosent) fra Svalbard Bryggeri i Longyearbyen er en mørkebrun, litt rødlig ale med et gulbrunt skum og en lett humlearoma. Ølet er leskende. Det har god sødme med innslag av brent malt, mens ettersmaken er preget av en lett bitterhet.

Onsdag 16. desember: Macks Ølbryggeri: Julebokk (terning 5)

Vi holder oss i nordlige strøk, der Mack er ute med en sterk julebokk (ni prosent). Det er et fløyelsmykt øl med mye sødme, hint av brent malt og med god bitterhet. Ølet er mahognifarget med et fint rødskjær, et gult skum og en behagelig aroma.

Torsdag 17. desember: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan: Korbinian (terning 5)

Denne dobbelbokken (7,4 prosent) fra Bayern passer godt til jul. Det mørkebrune ølet er sødmefylt med en lett bitterhet og preg av røstet malt og rosin. Ølet er oppkalt etter St. Korbinian (675-730), grunnleggeren av det nå nedlagte Weihenstephan-klosteret.

Fredag 18. desember: Brouwerij St. Bernard: St. Bernardus Christmas Ale (terning 6)

Hva mer kan man ønske seg enn dette belgiske juleølet? Det er mørkt med et dypt rødskjær og lukt av krydder og godteri. Ølet (10 prosent) er naturlig nok varmende, rundt og sødmefylt med en kompleks smak. Et utrolig godt øl å kose seg med foran peisen!

Lørdag 19. desember: St. Hallvards Bryggeri: Reserve-Jul (terning 5)

Her er en belgian strong ale (ni prosent) fra Groruddalen i Oslo. Ølet er rødbrunt og uklart med et gulbrunt skum. Det er hint av både humle og karamell i aromaen. Ølet er sødmefylt, men balansen ivaretas av en elegant humlebitterhet.

Søndag 20. desember: Nøgne Ø: Julefri – alkoholfritt juleøl (terning 6)

Jeg er ikke så begeistret for øl med mye krydder, men det er bare å bøye seg i støvet for dette alkoholfrie juleølet. Det er svart med et gulbrunt skum og en krydderpreget aroma. Det velsmakende ølet byr på krydder, humle og malt i skjønn forening.

Mandag 21. desember: Kinn Bryggeri: Tomasmesse 2018 (terning 6)

Tomasmesse, 21. desember, er en katolsk høytidsdag til minne om apostelen Tomas. Dette er også dagen man etter tradisjonen skal smake på juleølet. Dette mørke, vellagrede ølet (10,5 prosent) fra Florø er perfekt i så måte: Et fyldig, komplekst og elegant øl.

Tirsdag 22. desember: Mikkeller: Santa's Hoppy Helpers Holiday IPA (terning 5)

Juleøl behøver ikke være mørkt og søtt. Vil du heller ha en juleinspirert IPA, er dette en mulig løsning. Ølet (seks prosent) er kobberbrunt og uklart med en rik humlearoma. Ølet byr også på massevis av humlebitterhet i smak og ettersmak.

Onsdag 23. desember: Haandbryggeriet: Nissefar (terning 5)

Her er et mørkt øl (sju prosent) med en lett duft av røykt malt. Det er også tydelig røyksmak i ølet kombinert med mye bitterhet og fyldig, sjokoladeaktig sødme. Kombinasjonen gir et svært godt øl med en kompleks smak.

Torsdag 24. desember: Trysil Bryggeri: 3 – stout lagret på akevittfat (terning 6)

Øl fra Trysil laget på malt fra Ringsaker og lagret på akevittfat fra Atlungstad er jo rene julegaven. Det velsmakende, svarte ølet (8,1 prosent) har en innbydende aroma med hint av akevitt. Smaken er fyldig og avrundet med tydelig preg av lagringen på akevittfat!

Kommentarer til denne saken