Ønskelister og realisme

FORSLAG: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) la fredag fram regjeringens forslag til ny langtidsplan for Forsvaret.

FORSLAG: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) la fredag fram regjeringens forslag til ny langtidsplan for Forsvaret. Foto:

DEL

LederFredag la regjeringen fram forslaget til ny langtidsplan for Forsvaret. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) foreslår å styrke Forsvaret med to milliarder korner hvert år fram til 2028. Da vil vi ende med en forsvarsbudsjett som er styrket med 16,5 milliarder kroner i forhold til 2020-budsjettet, det vil gi 2.500 flere forsvarsansatte og 3.700 flere vernepliktige. I oktober i fjor kom forsvarssjef Haakon Bruun Hansen med sitt fagmilitære råd. Her fikk regjeringen råd for hvordan Forsvaret bør styrkes for å møte nye sikkerhetspolitiske utfordringer. Forsvarssjefen svarte med å legge fram fire ulike modeller med ulike ambisjonsnivåer. Forsvaret fikk ikke alt fra ønskelista da langtidsplanen ble presentert fredag, men sa at regjeringen i hovedsak innfrir NATOs forventninger, styrker forsvarets beredskap og reaksjonsevne og øker tilstedeværelsen. Men forsvarssjefen er kritisk til at opptrappingen er planlagt over så lang tid og at det forutsettes ytterligere effektivisering.

Rådene er militærfaglige, ikke økonomiske eller sett i sammenheng med andre prioriteringer

Opposisjonen på Stortinget kritiserer regjeringens forslag først og fremst fordi opptrappingen vil gå for sakte. Det er en plan som går over åtte år, regjeringen tar seg til rette og skyver pengebruken foran seg. Det er langt fram til et forlik i Stortinget. Både Ap og Frp i Innlandet er også raske frampå med å uttrykke skuffelse. Den går på at det ikke ligger inne en ny Brigade Sør i regjeringens forslag. Da er det grunn til å tro at forventningene har vært i overkant høye. Forsvarssjefens anbefalinger er rent militærfaglige, ikke økonomiske eller sett i sammenheng med andre prioriteringer. Av hans fire modeller hadde bare de to råeste en ny Brigade Sør i seg. Fylkespartiene maner heldigvis likevel til politisk kamp for økt ressursbruk i sør. Det er det nemlig all grunn til. En viss realisme også.

Artikkeltags