Det sier kviknedøl og operasjef ved RingsakerOperaen, Kari Elisabet Bekken.

Vinneren skilte seg klart ut

Til tross for sterke navn i programmet, knytter det seg aller mest spenning rundt hvem som vinner Mikael Bratbosts talentpris.

Juryen har vurdert 13 kandidater og det var én som skilte seg klart ut. Så snart alle praktiske forhold er på plass vil kandidatens navn bli offentliggjort.

– Det gleder jeg meg til nesten like mye som konserten, sier Bekken.

Hun skal lede konserten sammen med Caspar Schärer som er av Bratbostslekt.

Professor Kåre Bjørkøy ved institutt for klassisk musikk på NTNU i Trondheim finpusser i disse dager på sittt foredrag om Mikael Bratbost. Den glemte operasangeren ble født på en fjellgård på Kvikne i 1860 ikke langt fra Bjørnstjerne Bjørnsons fødested, og gikk fra å være gjetergutt på Kvikne til å bli internasjonal operatenor.

Sanger av stort format

– Bjørkøy har selv en lang karriere som tenorsanger ved flere nordiske scener. Han har kjennskap til flere av rollene som Bratbost gjorde, og har gjort en faglig tilnærming til hans historie. Få er så kvalifisert som Bjørkøy til å vurdere Bratbosts meritter, og det er ingen tvil om at han var en sanger av stort format, fortsetter Bekken.

På konserten skal Maja Reppe fra Alvdal, som er førsteårsstudent på NTNU synge sanger for å sette stemningen til foredraget. Bratbosts karriere var rett før de første lydopptakene ble gjort, og det finnes derfor ingen mulighet for å høre stemmen hans igjen.

For å gi publikum en smakebit av Bratbosts repertoar og en idé om hvordan stemmen hans kunne ha hørt ut, er den langveisfarende tenoren Nuttphorn Thammathi fra Thailand hentet inn. Han er i ferd med å avslutte sine studier ved Mozarteum i Salzburg, og kommer rett til konserten på Kvikne fra Tyskland.

Gjenlevende slektninger invitert

Det er invitert flere gjester til konserten. Blant annet alle gjenlevende etterkommere i andre generasjon etter Bratbost`s søsken. De er tremenninger.

– Selv fikk Bratbost to barn, men ingen barnebarn. Det finnes derfor ingen direkte etterkommer etter han så vidt vi vet, sier Bekken.