(Hamar Dagblad)

– Drømmen er at kronprins Haakon kommer og deler ut kongepokaler på Stortorget i juni, sier lederne og medlemmene Hamar Orienteringsklubb og Løten Orienteringslag.

Eksperthjelp

Mandag sørget de for å få ordførerne Einar Busterud og Bente Elin Lilleøkseth til å komme til Scandic Hamar for å sende et felles signert brev til kongehuset, med forespørsel om kronprinsen eller noen av de andre kongelige kan komme til Hamar første helgen i juni for å dele ut kongepokaler.

På sidelinja ga kommunikasjonsrådgiver Erik Haugen fra Fylkesmannen i Hedmark råd om hvordan brevet skulle utformes.

– Vær konkret om hvorfor dere ønsker besøk av de kongelige og om hva de kongelige skal utføre slags oppgaver. Så er det bare å vente og se, sa Haugen, som gjennom jobben er vant med å håndtere besøk fra de kongelige.

For orienteringsklubbene slår virkelig på stortromma når det skal arrangeres NM i Sprint mellom 3. og 5. juni neste år.

Arrangementet skjer både på Budor og i Hamar sentrum. Det bli seks løp, tre på hvert sted. Stortorget blir hovedarena, hvor både Norgeseliten og øvrige orienteringsløpere får utfolde seg.

Det blir 250 NM-deltakere per dag, og 1.000 andre løpere. Man regner med å avvikle 4.000 starter og det er ventet minst 2.000 tilreisende til arrangementet.

150 frivillige skal sørge for at storarrangementet skal gå uten problemer.

– Hele byen skal tas i bruk. Vi har en storskjerm i sentrum som skal formidle liv og røre, og by på innslag fra regionen, sier leder av arrangementskomiteen, Einar Lund.

De tilreisende kan vente seg flere overraskelser. Kanskje en av postene vil befinne seg på stupetårnet? Det er i alle fall et av flere scenarioer Hamar OK-utøver, Anine Lome, drømmer om:

– Å løpe sprintorientering er den beste måten å bli kjent med et nytt sted. Jeg gleder meg til å vise fram byen min til resten av orienterings-Norge, sier Lome entusiastisk.

– Kjempeartig! En ny måte å arrangere orienteringsløp på, og artig at man legger opp til å aktivisere folk som ikke er kjent med idretten fra før av, sier Hamar-ordfører Einar Busterud.

– Alle kan drive med orientering, og klarer vi å få flere til å bli utøvere av denne idretten, så er det flott ut fra et folkehelseperspektiv, sier Løten-ordfører Bente Elin Lilleøkseth.

Stort program

Idémaker Eva Lutnæs har lagt et spennende løp, både som oppvarming til NMet og under selve arrangementet.

Det blir nemlig en masse aktiviteter i tre måneder fram mot NM-starten 3. juni.

– I april og utover vil vi, i samarbeid med Klevfoss og Hedmarksmuseet, ha bildeorienteringsløp for folk i alle aldre. Vi forsøker å komme i kontakt med Hamar Game Collective om å utvikle en app som skal kunne brukes i den spennende jakten på poster.

Ellers blir det orientering for voksne og barn under «Finn fram»-dagen i mai.

– Vi lager også et arrangement der en kan følge i fotsporene til en o-løper, terrengløp for barn- og voksne, Hamars svar på «Råskinnet», utvidet stolpejakt, kajakk- og sykkelorientering, orientering for pensjonister, stand, løp og opplæring under Stoppested Verden og under NM: publikumsorientering i byen og på Domkirkeodden, kompasskonkurranse på Koigen, råtassløyfer stolpejakt-Cup og mye mer.

Orienteringsidretten står sterkt på Hedmarken. Hver uke deltar mellom 200 og 300 på bedriftsidrettsløp. Og arrangementer som «Finn-Fram-dagen», som arrangeres i samarbeid med Den Norske Turistforening, drar rundt 1.000 voksne og barn til Hamar.

I Hamar tror man på et skikkelig løft av idretten i 2017.

Ikke urealistisk, mener NM-arrangørene:

– Vi får om dagen flott drahjelp fra Lars Monsen på TV, som er ute i villmarken med kart og kompass, sier Lutnæs.