Medaljen glapp rett før mål for Sander

NESTEN MEDALJE: Sander Tonjer Fingarsen var 22 sekunder fra å bli medaljør på sprinten under Hovedløpet. alle foto:  ERIK BORG

NESTEN MEDALJE: Sander Tonjer Fingarsen var 22 sekunder fra å bli medaljør på sprinten under Hovedløpet. alle foto: ERIK BORG

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Sander Tonjer Fingarsen ble fylkets beste på Hovedløpet i orientering, men ristet også litt på hodet etterpå. Medaljen forsvant like før innspurten.

DEL

Talentet fra Elverum OK ble nummer fem blant de 74 deltakerne i gutter 15 år på sprinten inne i Kristiansand. Ingen andre fra Hedmark var så langt framme på årets viktigste konkurranser for ungdommer i orientering.

– Femteplass er bra, men det er også surt at ei medalje glapp på slutten, sier Sander.

Elverumsingen passerte på medaljeplass da knapt halvparten av den 2,4 kilometer lange løypa gjenstod. Orientereren hadde heller ingen direkte bom på den siste delen, men gjorde en ergerlig feil da løypa sneiet inn i et skogsområde.

– Jeg løp rett på opp i skogen i stedet for å løpe rundt på vei. Jeg så ikke dette alternativet som var mye raskere, sier Sander.

Medaljen glapp, men det ble en solid opptur fra dagen før da han ikke var i superslag ute i villmarka noen kilometer sørøst for Kristiansand. Det ble 14. plass. Han har ambisjoner om mer enn både femte og 14.

– Heldigvis har jeg igjen ett år på Hovedløpet, og neste år er det på Tynset. Det ser jeg virkelig fram til. Jeg trivdes ikke så bra i sørlandsskogene, sier han.

Vingelens Eline Horten Jordet hadde fylkets beste plassering blant jentene med 11. plass i jenter 14 år på sprinten.

Igjen sterk

I gutter 16 år var igjen Jørgen Schjølberg av de aller beste. På langdistansen ble tynsetingen nummer ni av de 79 deltakerne. Neste år er han for gammel til å kunne delta og blir arrangør når Tynset er vertskap med sprint i bykjernen og langdistanse noen kilometer sørøst for tettstedet.

Elverums Mats Lindaas hadde og to sterke hovedsløpsdager med premier hver dag i gutter 15 år. Kun den beste tredelen får premie.

Fra villmark til by

Langdistansen lørdag ble avgjort i terreng helt ute ved kysten litt vest for Kristiansand by. Det var mye busker, høyt gress på myrene og en del større koller. Det måtte virkelig kjempes for å komme rakt og smidig fram og tenkes klart i valg av trase mellom postene. Det var mulig å løpe seg fast i skrenter eller nærmest uframkommelig skog. Sprinten var i utkanten av bykjernen til Kristiansand i et flatt område med boligbebyggelse.

Elverum størst i fylket

Hedmarks tropp har vært større, men det mange klubber er representert under Hovedløpet og O-landsleiren. Elverum med tre gutter i gutter 15 år gjør dem størst. Løten, Vang og Hamar har med to. Vingelen, Grue og Ringsaker har en deltaker hver.

I alt 400 ungdommer i alderen 14–16 år fra 88 forskjellige lag deltok på Hovedløpet og skal være med på O-landsleriren. Det er 30 færre enn i fjor. De største klubbene er Nydalen, Asker og Fossum med henholdsvis 24, 20 og 19 deltakere.

Hovedløpet var i begynnelsen av O-landsleiren som avsluttes med kretsstafetten onsdag. Innen stafetten er det ulike aktiviteter hvor deltakere fra ulike klubber og kretser blandes så flere blir kjent med hverandre i tillegg til at orienterings-tekniske kunnskaper økes. Deltakerne bor på gulvet i klasserom på ei skole.

Neste år har nord-regionen alene mål om å stille med langt flere enn det hele Hedmark hadde i år.

Artikkeltags