VM-debutanten vrir om satsingen

MER TIL SKOGS: Jon Aukrust Osmoen fra Os vil løpe mindre i byen og mer i villmarka det kommende året. 
FOTO: ERIK BORG

MER TIL SKOGS: Jon Aukrust Osmoen fra Os vil løpe mindre i byen og mer i villmarka det kommende året. FOTO: ERIK BORG Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I gamlebyen i Riga ble Jon Aukrust Osmoen endelig VM-deltaker. Nå endres satsingen. Østerdølen vil nemlig innta en ny mesterskapsdisiplin neste sesong.

DEL

Osingen hadde som mål å bli blant de 10–15 beste innen start. Han ble nummer 30. Fram til vinner Daniel Hubmann skilte det 73 sekunder på den 4.3 kilometer lange løypa. Han ble dårligst plassert av de norske.

– Det ble litt uvant og for krevende. Jeg tapte noen sekunder her og der, sier Osmoen.

Lørdag morgen kvalifiserte han seg sikkert til finalen med tiendeplass i en av de tre kvalfifiseringsgruppene. De 15 beste fra hver gikk til finalen.

Orienteringstoppen fra Nord-Østerdal var en av de tre norske. Bestemann av dem kom på det norske laget under sprintstafetten under VM i tillegg til den allerede uttatte herren. Dermed var mesterskapet over for Osmoen. Mandag kommer han hjem.

Sprinten var inne i den flate gamlebyen hvor det et trange gater. Arrangørene hadde også gjort det mer komplisert med å sette opp stengsler.

For Osmoens del har kneproblemer gjort at han ikke var optimalt forberedt når det gjelder springing på hardt underlag og sprint-konkurranser innen VM. Da det i tillegg var mange turister i gatene, mye publikum og et voldsomt regnskyll rett før start, var det ikke like lett på brosteinen.

– Det var så jeg måtte passe på at du ikke havnet på ryggen etter det store regnskyllet, sier han.

Annerledes trening

Årets VM er det siste hvor sprint eller byorientering og skogsorientering arrangeres i samme mesterskap. Neste år det kun skog på VM som avgjøres i Spydeberg i Østfold. Der ønsker Osmoen konkurrere i skogen for første gang på et VM. Tidligere har den nær heltidssatsende orientereren løpt skog på EM i både 2014 og 2016.

– Det er ikke så stor forskjell på de ulike disiplinene, men det er naturlig at jeg nå vil vri satsingen mot skogsorientering, sier han.

Innen denne sesongen er sprinten viet ekstra oppmerksomhet, og osingen glemmer på ingen måte sprinten selv om det nå blir mer skog.

– Det handler mye om det samme. Om jeg nå vil se mer mot skog, skal ikke det ha noe å si med tanke på neste sprint-VM som er i 2020, sier 25-åringen.

Vil ha mykt underlag

I tiden framover vil østerdølen uansett trene mer i skogen og unngå hardt underlag. Årsaken er høyrekneet som har voldet bry i to–tre måneder.

– Kneet fungerer best på mykt underlag.

Han vil bli fortest mulig skadefri.

Neste planlagte og viktige konkurranse er NM ultralangdistanse i Høydalsmo om to uker. Uka deretter er det verdenscup i skogsorientering i Østfold, et slags prøve-VM. Osmoen er førstereserve.

Håper på tre medaljer

Når skogsdelen av VM starter med mellomdistansen tirsdag, er Magne Dæhli en av tre norske herrer på start. Løtensokningen skal også delta på stafett og langdistanse i Sigulda, en time nordøst for Riga inn i landet.

– Jeg håper på min første individuelle VM-medalje. Det skal også være mulig å bli topp tre på alle konkurranser. Jeg er god nok til å klare det, sier Dæhli som er dobbelt verdensmester i stafett, men har en fjerde- og flere sjetteplasser som best individuelt.

Artikkeltags