Dæhli nummer ni: – Har en mental jobb å gjøre

NUMMER NI: Magne Dæhli fikk det ikke helt til å stemme på mellomdistansen i VM. Løtensokningen ble nummer ni.

NUMMER NI: Magne Dæhli fikk det ikke helt til å stemme på mellomdistansen i VM. Løtensokningen ble nummer ni. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ingen var raskere avslutningsvis enn Magne Dæhli på den siste sjansen til å bli individuell VM-medaljør i orientering i år. Løtensokningen kan derimot igjen bli verdensmester fredag.

DEL

Meldingene fra de tette grønne skogene under mellomdistansen var ikke de beste for Dæhli. Tidlig i løpet var han nesten to minutter bak de fremste. Akkurat som på langdistansen og akkurat som på viktige konkurranser tidligere i karrieren ble tid tapt til å begynne med.

Halden-løperen ble til slutt nummer ni, drøye to minutter bak Thierry Gueorgiou fra Frankrike, som tok VM-gullet. Sølvet gikk til sveitsiske Fabian Hertner, mens ukraineren Oleksandr Kratov tok den siste pallplassen.

– Jeg slet med å få kontroll på orienteringen fra start av.

– Det var uventede utfordringer?

– Nei, kartet og terreng var som jeg hadde ventet. Dette er mer en mental greie, sier Magne.

På de siste to–tredelene av mellomdistansen var hedmarkingen raskest av alle, men det ble med niendeplass i mål.

– Det er ikke så ille å bli slik plassert, sier Magne som uansett hadde tenkt seg noe helt annet.

– Magne hadde også en bom til å begynne med. Om han så bare hadde sklidd gjennom, ville han ha blitt nummer fire, sier landslagssjef Kenneth Buch.

Har gull å forsvare

Fredag avsluttes VM med stafetten. I fjor løp Magne Dæhli Norge inn til gull på stafetten på sin ankeretappe. Da var stafetten i Strömstad, nærmest på hjemmebane.

– Det var en fordel for oss at den gikk i nordisk terreng. Alle vi tre på laget behersker også kontinentalt terreng, men det er flere som behersker det bra. På papiret har Sveits og vi de beste lagene, sier 30-åringen.

– Leverer våre slik de kan på sitt beste, vil de komme først til mål, sier landslagssjef Kenneth Buch.

Mens etappe-rekkefølgen for lenge siden ble bestemt for jentenes del, ble den første bestemt etter mellomdistansen for herrenes del. Magne ville gjerne ha den siste etappen igjen. Olav Lundanes ville også avslutte, og det samme ville Eskil Kinneberg.

– Utøvernes form er det avgjørende, sier landslagssjef Kenneth Buch.

– Jeg er klar for siste, men vet ikke hvem som får den, sier Dæhli som var nest beste norske torsdag. Eskil Kinneberg var beste norske på åttendeplass. Olav Lundanes ble diskvalifisert etter å ha stemplet på en feil post.

Tapt medalje grunnet TV

Da langdistansen innledet skogsdelen av VM, var Dæhli 55 sekunder for sen i mål til å bli medaljør. Landslagssjef Kenneth Buch mener startrekkefølgen hadde betydning for utfallet og at Dæhli på nytt var rett utenfor pallen. Det meste av konkurransen sprang bronsevinner William Lund sammen med vinner Olav Lundanes. Lundanes sprang inn svensken med fire minutter etter 20 minutters løping.

– Lind er riktignok en dyktig utøver, men at han kom sammen med Lundanes, kan nok ha vært en fordel og hatt betydning for utfallet. Det burde ha vært tre minutters start-intervall som er regelen, men det var to minutter, sier landslagssjefen.

Årsaken til at det var to minutter i stedet for tre var på grunn av TV-sendingen.

Artikkeltags