Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Å høste er nødvendig

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Martine Simensen fra Koppang er opptatt av jakt. 20-åringen er også aktiv på sosiale medier og gjør som alle andre; deler sine egne opplevelser. Som gode jaktbilder og historier fra jakt og natur. Det er det mange som ikke tåler. Martine forteller om mye hatmeldinger etter at jaktopplevelser er delt. Koppang-jegeren tror det kommer av at stadig flere får et distansert forhold til naturen og det naturlige som ligger i at mennesket høster av naturen for å overleve. Det virker som mange ikke skjønner hvor maten kommer fra og tror biffen legger seg ned i frysedisken av seg sjøl, sier Martine. Vi tror hun har et poeng.

Manglende forståelse for det faktum at mennesket er avhengig av naturen for å leve, viser seg på flere områder enn på jakt. Landbruket blir til stadighet offer for manglende kunnskap gjennom hard og usaklig kritikk i forhold til prisene på maten, nødvendige subsidier og arealbruk. Skogbruket sliter med fanatikere som ikke vil hogge trær, men samtidig krever grønt skifte og økt trebruk. I rovdyrdebatten mangler forståelsen for ulemper med å leve tett på ulv og de tapene som påføres enkeltmennesker. I samferdselsdebatten virker det som at enkelte tror vi alle har tilgang til elbil-ladere og et godt trikketilbud. Slik kan vi fortsette.

Spørsmålet blir om det er manglende kunnskap eller manglende evne til å sette seg inn andre mennesker hverdag.

Spørsmålet blir om det er manglende kunnskap eller manglende evne til å sette seg inn andre mennesker hverdag. Eller er det bare ren egoisme, at andres problemer ikke angår oss. Å ta noen hundre mål dyrka mark for bedre veg er helt greit, vi kommer fem minutter raskere fram til hytta. Et par ulverevir i langt ut skogen og en krone dyrere for dieselliteren, hva betyr vel det? Vi bor i byen og har ikke bil. Og hvorfor drive å drepe dyr når frysedisken likevel er full av kjøtt.

Kommentarer til denne saken