Østlendingen mener: Alvoret av pandemien

ALVOR: Kommuneoverlegenes største frykt slo til da det brøt ut smitte på Moen sjukehjem i Elverum.

ALVOR: Kommuneoverlegenes største frykt slo til da det brøt ut smitte på Moen sjukehjem i Elverum. Foto:

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Det har vært en krevende og travel jul for dem som jobber i helsevesenet i Elverum kommune. Ikke minst ble den krevende for beboere og pårørende også da Moen sjukehjem ble rammet av et smitteutbrudd. Utbruddet førte til at så mange som 18 ansatte og 11 beboere ble smittet. Fem beboere døde med koronasmitte. Nær halvparten av beboerne på avdelingen var smittet.

Plutselig fikk vi virkelig kjenne på det ytterste alvoret av pandemien. Dette alvoret var det kommuneoverlegene hele tiden hadde sett på som deres største frykt. Det er først og fremst trist at utfallet skulle bli så fatalt.

Samtidig ble kommunen satt på prøve. En ansattkabal måtte gå opp for å ha nok hender tilgjengelig. Fullt smittevernutstyr måtte til i det videre arbeidet, mens beboere ble fullstendig isolert og pårørende måtte følge tålmodig med. Planer som ble lagt i pandemiens start måtte opp og fram. Noen krevende uker senere kan kommunen omsider melde at utbruddet er over.

Det er ingenting som tyder på at noen har gjort noe galt, og det kan virke som at planer og rutiner har fungert som de skulle. Men det er godt og betryggende at kommunen skal lage en rapport som skal sendes til Folkehelseinstituttet. Evaluering etter slike hendelser er viktig for å bli klokere. FHI skal videre bruke tilsvarende rapporter til å finne ut hvorfor noen smitteutbrudd blir større enn andre. Det igjen kan gi livsviktig lærdom til kommunene i den videre håndteringen av pandemien.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken