Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Barna fortjener en normal hverdag igjen

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Mandag var en dag fylt med spenning for tusenvis av barn og unge. For 6-åringen som starter på skolen. For ungdommen som skal over på ungdomsskolen. For 16-åringene som har startet på reisen mot voksenlivet på videregående. I motsetning til i fjor, er forutsetningen en helt annet. Ja, vi har fortsatt en pandemi i verden. Vi ser stadig vekk utbrudd både i utlandet og her i Norge. Det gir fortsatt konsekvenser.

Men én avgjørende faktor har forandret seg. De aller fleste av oss har nå fått et vaksinestikk i armen. Det gir oss helt andre rammer for å kunne gi barna og ungdommene en normal hverdag igjen, i den grad vi husker hvordan det var. Folkehelseinstituttet slo mandag fast at smitten vil øke med skolestart, men at de ikke er engstelige for at den skal komme ut av kontroll.

For mens hele det forrige skoleåret var preget av grønne, gule og røde trafikklys med egne regler, karantener og nedstengte fritidsaktiviteter, er vi nå rustet til å ta hverdagen tilbake for barna våre, som faktisk har måttet ofre en god del for å beskytte de som har vært mest utsatt for koronaviruset. Nå er disse beskyttet.

At barn og unge kan teste seg ut av karantene, vil hjelpe. Men fortsatt er det mange skole- og barnehageansatte som ikke har fått dose to. De må nå prioriteres. Slik sørger vi for at barna er mest mulig på skolen. Fortsatt kan vi få utbrudd lokalt som kan påvirke fargen på trafikklyset. Derfor er det også fremdeles viktig at samfunnet er sitt ansvar bevisst og følger smittevernreglene. Det fortjener barna våre etter månedene de har bak seg.

Kommentarer til denne saken