Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Bølgen kan fort skylle over oss

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det høyeste antallet smittetilfeller på en uke siden pandemiens start, flere innleggelser i sykehusene og et R-tall på 1,4. Det muterte viruset har sendt Norge inn i en ny, den tredje, smittebølge. Med et reproduksjonstall på 1,4 betyr det a 100 koronasmittede gir viruset videre til 140 personer. R-tallet er nå på det høyeste på ett år. R-tallet varierer veldig mellom fylkene, og i Innlandet har det tross alt vært såpass lite smitte at det ikke har vært nødvendig med vesentlig strengere tiltak lokalt. Men med påsken rett rundt hjørnet er det all grunn til å være bekymret. Folkehelseinstituttet anslår at vi kan ha 2.400 nye smittede per dag om en uke.

Vi så det i vinterferien. Vi så det i juleferien, og vi så det etter sommerferien. Økt reising betyr økt smitte. Det sier seg sjøl. I Elverum hadde vi ikke hatt et eneste smittetilfelle på fire uker før vinterferien. Etter det økte den kraftig. I hovedstaden har også smitten økt, og tilfellene her utgjør en betydelig del av det nasjonale smittetallet de siste dagene. Som vi har vært inne på mange ganger tidligere, betyr det ofte økende smitte i vårt område en uke eller to senere. Og da er det påskeferie.

Nå er det innført strenge tiltak i Oslo. Det samme gjelder for kommunene i Viken. Sjøl om reiserådene er tydelige på at man skal holde seg i ro, er det ikke en regel. Om tiltakene i Oslo og Viken ikke har nødvendig effekt, må vi regne med et større utbrudd i Innlandet også.

Det er mildt sagt krevende, ett år etter nedstengingen. Det har kostet samfunnet og oss som individer mye allerede. Nå gjelder det mer enn noensinne å fortsette å hjelpe hverandre, hjelpe de lokale butikkene og støtte de som trenger det.

Kommentarer til denne saken