Det er ting som tyder på at den største angsten for koronapandemien og konsekvensene av den er i ferd med å slippe taket hos enkelte. Norges Hytteforbund, for eksempel, som finner det betimelig å bruke ord som «økonomisk katastrofe» for å beskrive situasjonen til hytteeiere i Sør-Norge. Det handler sjølsagt om strømprisene og at milliardpakka som regjeringa kom med før jul, ikke omfatter hytter og fritidsboliger. Styreleder Trond G. Hagen i Norges Hytteforbund sier han ikke kan anbefale sine medlemmer å dra på hytta når strømregningene blir tre ganger normalen. Nei, det er ikke norsk mesterskap i politisk ukorrekthet.

Det var etter at strømprisene fullstendig løp løpsk før jul, at regjeringa presenterte ei tiltakspakke for å hjelpe vanlige folk gjennom strømkrisa. En ekstraordinær situasjon, trenger ekstraordinære tiltak, var statsminister Jonas Gahr Støre sin begrunnelse for å bli med å spleise på de heftige strømregningene. Fellesskapet går inn med noe slik som fem milliarder kroner. For å treffe best mulig ble det satt enkelte begrensninger, som at støtten bare gjelder inntil 5.000 kWh per måned og at den ikke omfatter hytter og fritidshus.

Det er mange av oss som bør gå noen runder i forhold til energibruken vår, en strømkrise som nå er en god anledning

Ved siden av å fungere som ren økonomisk førstehjelp til mange, gir pakka signaler om hva som er innafor når det gjelder privat forbruk av strøm. Det er mange av oss som bør gå noen runder i forhold til energibruken vår, en strømkrise som nå er en god anledning. Prisene er et resultat av markedets behov, det er behovet vi må vurdere. Hytter med boblebad på terrassen, varmekabler i oppkjørselen og godt utstyrte hjemmekontor er ikke det vanligste, men det blir uansett helt feil å gi statlig støtte til dem som er i posisjon til å skaffe seg slik. Staten bør spleise på strømregningene der det virkelig trengs, nemlig rundt om i de tusen hjem.