Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Bredbånd skaper utvikling i distriktet

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Stortinget går inn for at hele landet skal få tilgang til høyhastighets internett i løpet av de neste fire årene. Det betyr altså full internett- og mobildekning i hele landet. For oss i Innlandet betyr det mye, og det er det flere grunner til. For det første ligger fylket vårt et godt stykke bak landet for øvrig når det gjelder bredbåndsdekning. 80 prosent av Innlandet har bredbåndsdekning, ifølge Nasjonal kommunikasjonsmyndighet. Det er rundt ti prosent bak landet ellers.

Avstandene i fylket vårt er løftet fram gjennom sykehusdebatten, men de lange avstandene betyr også noe når det gjelder bredbånd. Beredskap er åpenbart. Senest i april skrev vi om pårørende som slet med å få tak i 113 etter en snøskuterulykke. Et tilfredsstillende bredbåndsnett er også viktig for næringslivet, både nå og i framtiden. Det er store regionale forskjeller, som igjen påvirker konkurranseevnen. Vi ønsker oss et hurtig nett over hele Norge og Innlandet fordi det vil føre med seg utvikling av hele Innlandet.

Bredbåndsutbygging er også distriktsutvikling, og da må kommunene ha like forutsetninger for å lykkes. Det gjelder ikke bare overfor næringslivet. Koronaen har ført med seg nye arbeidsformer, som hjemmekontor. Det gir nye muligheter for distriktene når arbeidstakere nærmest kan bo hvor de vil i landet selv om den fysiske arbeidsplassen ligger i Oslo.

Så skal vi ikke glemme hverdagen vår. Et raskt nett er blitt like gitt som elektrisitet for mange av oss, og dermed kan det få avgjørende betydning når folk skal flytte på seg. Stadig mer foregår på nett, enten det er banktjenester eller lekser som skal innleveres. Da kan vi ikke ha det slik at Innlandet eller enkelte kommuner blir løpende etter.

Kommentarer til denne saken