Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Dekning på bygda

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Stortingsrepresentant og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum har fått beskjed om at internettforbindelsen til gården hans på Ilseng skal kuttes. Dramatisk, kaller Vedum situasjonen. Det handler om nedleggelsen av kobbernettet. Siden det ikke er planer om fiberutbygging til gården hans, er mobilt bredbånd eneste alternativ. Og det er for ustabilt, mener han.

Østlendingen testet og fant ut at i hans tilfelle er det slett ikke så dramatisk. Tilfeldighetene skulle ha det til at Telenor mistet kraftforsyningen sin akkurat da Østlendingen testet nettet. Likevel var det delvis dekning. Vi var riktig nok ikke inne i huset til Vedum, så når han sier han har blandede opplevelser med mobilt bredbånd, må vi stole på det. Det skal også legges til at Vedums spesielle posisjon gjør at han har behov for et annet sikkerhetsopplegg enn folk flest.

Sett i lys av dette, virker utspillet noe overdramatisert i alle fall for hans egen del. Det finnes garantert dem som har et reelt problem med dette, men studerer man dekningskartene til nettselskapene, er det få områder der det er helt blankt. Dessuten må Telenor levere et erstatningstilbud på tale, og ved kriser er det behovet for å ringe som er mest prekært.

Likevel er det vanskelig å være uenig med Vedum i at et velfungerende nett, og aller helst fiber, er viktig for at hele Norge skal kunne tas i bruk. Innlandet er et godt eksempel på et fylke som ligger langt bak resten på digital infrastruktur. Det må på plass for at også vår region skal utvikle seg videre og møte framtidas skole, næringsliv og arbeidsmarked. Heldigvis for Senterpartiet viser meningsmålingene at de er på full fart til å komme i posisjon til å gjøre noe med nettopp det.

Kommentarer til denne saken