Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Den neste kampen etter korona

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Studentsamskipnadene SiO, Sammen og Sit har kartlagt hvordan over 62.000 studenter har det. Rapporten forteller mye om konsekvensene koronapandemien har hatt og fortsatt har på livene våre. Undersøkelsen viser at over halvparten av norske studenter føler seg ensomme og at 45 prosent av studentene sier at de sliter psykisk.

De fleste av oss har merket pandemien på en eller annen måte. De direkte konsekvensene av tiltak og restriksjoner er kommet tydelig fram gjennom media det siste året. Kan vi ikke reise, må det gå utover reiselivet. Får vi ikke gå på konsert, må det gå utover kulturlivet. Og så videre. Hva dette har å si for den psykiske helsa vår, blir viktig nå som vi går mot lysere tider.

I et leserinnlegg forteller en Rena-student om hvordan slutten på fysiske forelesninger ble det store fallet for hans egen del. Så må det nevnes at mange sikkert presterer bedre med digital undervisning. Uansett, det er urovekkende mange som nå kjenner på stor usikkerhet, som sliter psykisk og føler seg ensomme. Det er ikke lett å komme til et nytt sted og skulle finne seg til rette med nye venner når arenaene for å treffe andre mennesker er lukket. Det gjelder ikke bare forelesninger, men selvsagt også alt av arrangementer og aktiviteter som er så viktig for å ha et noenlunde tilfredsstillende sosialt liv.

Verre blir det når man av rapporten kan lese at flere har skadet seg selv, har gått med selvmordstanker eller faktisk gått så langt at de har forsøkt å ta eget liv. Dette er mennesker som om kort tid skal ut og fungere i arbeidslivet og bidra i samfunnet. Det hjelper ingen om vi ikke legger til rette, fanger opp og hjelper disse menneskene. Med gjenåpningen følger et ansvar for å hjelpe de som sliter med den psykiske helsa.

Les også

Undersøkelse viser skremmende trend. Tea (21) og Kristin (25) vet godt hva det dreier seg om

Kommentarer til denne saken