Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Den viktige kampen etter pandemien

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Ett år ut i pandemien begynner vi å få svar på mye. Vi vet mer om selve viruset og hvilke tiltak som må til for å bekjempe det. Det vi også vet mer om er hvordan disse tiltakene påvirker helsa vår. Et internasjonalt forskningsprosjekt ledet av professor Amy Kristin Østertun Geirdal, utflyttet solung for øvrig, viser at mellom 50 og 75 prosent av befolkningen sliter med psykisk uhelse. Det er de unge som sliter mest. De er ensomme og bekymret for framtida.

Samtidig forteller leder i Elverum og Åmot AUF, Thea Bråten, om lokale ungdommer som har det tøft, om elever som har behov for et bedre et tilbud og om for lite oppmerksomhet rundt situasjonen de befinner seg i. Ungdommen, og da mener vi også unge voksne, har ofret mye under pandemien for å ta vare på de som er mest utsatt. I starten av pandemien ble også mange av tilbudene til denne gruppen omprioritert fordi det der og da var viktigere å håndtere smitten.

Tøffe tider til tross, i distriktet har vi faktisk lite å klage på sammenlignet med de største byene, der tiltakene har vært strengere og mer vedvarende enn her lokalt hvor smittepresset har vært relativt lavt med unntak av i noen perioder. Det viser også forskningen til Geirdal.

Usikkerheten må vi fortsatt leve med en god stund til, men det vi vet er at en dag vil pandemien være over. Da skal næringslivet, organisasjonslivet og kulturlivet, for å nevne noe, bygges opp igjen. I den gjenoppbyggingen skal dagens unge, men også eldre, være med og bidra. Da må de først være i stand til det. Da må vi begynne å ta vare på helsa deres allerede nå.

Kommentarer til denne saken