Østlendingen mener: En fordel med tomme lokaler?

FRAFLYTTET: Ingen har flyttet inn i de tidligere Europris-lokalene på Vestad.

FRAFLYTTET: Ingen har flyttet inn i de tidligere Europris-lokalene på Vestad. Foto:

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Det har vist seg at det ikke har vært rett fram å fylle opp lokalene som huset store kjeder som Europris, Elkjøp, Byggmakker og Power etter at de flyttet inn i den nye handelsparken i Prestmyrbakken i Elverum. Når det gjelder lokalene til Power, er det nå en løsning på plass med Byggmax som flytter inn til neste år. Med de ferske tallene fra Telemarksforskning friskt i minne, er det positivt å registrere at en ny kjede ønsker seg til kommunen.

Det er positivt fordi Elverum kommune ligger nesten på bunn i Norge når det kommer til næringsattraktivitet, ifølge tallene som Telemarksforskning presenterte på et stort møte med bedriftsledere, politikere og aktører fra det frivillige til stede. Rapporten viste at det i snitt er skapt tre nye arbeidsplasser i året de siste ti årene – og det er takket være vekst i offentlige arbeidsplasser. Det var en skikkelig realitetssjekk og kan kanskje forklare hvorfor en del næringslokaler fortsatt står tomme både i og utenfor sentrum.

Men tomme lokaler er ikke utelukkende negativt. For når næringsattraktivitet måles, ser man også på mulighetene for å etablere næring. Da kan utbyggingsklare arealer eller tomme lokaler være et konkurransefortrinn. Man vil i alle fall ikke kunne skape vekst i antall arbeidsplasser dersom det ikke er plass til det.

Problemet er bare næringsattraktivitet er ikke noe man bygger på en uke. Tomme lokaler kan være bra, men er absolutt ingen hvilepute i Elverums tilfelle. Kommunen har en formidabel oppgave med å gjøre seg attraktiv, og det må bygge på tillit mellom kommune, næring og frivillig sektor. Sammen må man ha klare ambisjoner som alle kan stille seg bak. Og det haster å få gjort noe med det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken