Østlendingen mener: En gyllen mulighet for Curida

STÅR KLAR: Leif Rune Skymoen og Curida står klare til å bidra i legemiddelmangelen i Norge, men til nå har et samarbeid med det offentlige manglet.

STÅR KLAR: Leif Rune Skymoen og Curida står klare til å bidra i legemiddelmangelen i Norge, men til nå har et samarbeid med det offentlige manglet. Foto:

DEL

LederDet er godt dokumentert at legemiddelmangelen i Norge er stor. De siste årene har den bare økt, og vi vet ennå ikke hvilke effekter koronaviruset vil gi på situasjonen. Det er imidlertid grunn til å tro at den ikke vil hjelp på en situasjon der vi allerede mangler kritiske legemidler. Curida-sjef Leif Rune Skymoen har lenge vært tydelig på hva han mener om saken. Elverumsbedriften er i positive samtaler med helseminister Bent Høie (H) om situasjonen.

Norge er nesten hundre prosent avhengig av å importere legemidler. Skymoen og flere med ham har lenge talt for at Norge burde produsere mer sjøl. Koronavirusets har bare forsterket argumentene. Og det gjelder ikke bare legemiddel. Butikker og apoteker gikk for eksempel tidlig tom for håndsprit. Siden da har bedrifter omstilt seg og bidratt med «hjemmelaget» håndsprit og smittevernsutstyr. Det vil neppe skje at Norge kommer til å bli helt sjølforsynt på legemiddel og utstyr etter koronakrisen, men situasjonen viser at det er behov for produksjon i Norge for å gjøre oss mindre sårbare.

Curida-sjefen sier de står klar til å produsere her i Elverum, men til nå har det manglet et samarbeid med det offentlige. Myndighetene må snakke med industrien slik at man kan ta i bruk kapasiteten ved norske produksjonsbedrifter. I et kortsiktig perspektiv innebærer det at myndighetene må ha en endret tilnærming til dokumentasjon og regulatorisk godkjenning.

Statens legemiddelverk jobber nå med å finne legemidler som kan produseres i Norge innen få måneder, men også på lengre sikt. Der kan og bør Curida spille en rolle. Curida har kunnskapen og fagmiljøet på plass. Da må de tas i bruk. Det vil sjølsagt være et løft for bedriften, men også for Elverum.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags