Som mange av abonnentene og annonsørene våre har merket, har ikke Østlendingen kommet ut på papir de siste to dagene. Årsaken skyldes et dataangrep som Amedia, konsernet Østlendingen er en del av, ble utsatt for natt til tirsdag. Dette har rammet flere av systemene våre, blant annet det vi bruker til å lage papiravis. Konsekvensen ble ingen papiravis onsdag. Det sies at det har ikke skjedd siden krigens dager at Østlendingen ikke har kommet ut på papir med mindre det har vært planlagt.

I to år har vi stått i pandemi, vi har opplevd strømbrudd og andre katastrofer. Avisen har kommet ut, like fordømt. Det sier noe om alvoret i dette. Ironisk nok har ikke dataangrepet rammet nettavisen vår. Her fungerer alt som det skal, og de siste dagene har vi produsert mer eller mindre som normalt.

Torsdag kom flere opplysninger frem. Dataangrepet er et såkalt løspengeangrep. Hackernes hensikt er å få Amedia til å betale for å få tilbake tilgang til sine data, noe som er helt uaktuelt for Amedia. Saken er anmeldt og Europol er koblet på saken, det samme er aktuelle myndigheter. Fortsatt er det mye vi ikke vet. Hackerne har muligens fått tilgang til personopplysninger om ansatte i Amedia, som konto- og personnummer. Ifølge Amedia er ikke noen av kundenes betalingsopplysninger kommet på avveie.

Heller ikke torsdag ble det avis. En nødløsning på et system var på veg, men ble ikke klart før sent torsdag kveld. Da hadde vi allerede gjort det vi kunne, men til slutt ble tiden for knapp. Kun noen få Amedia-aviser ble gitt ut. Når du nå omsider får lese papiravisen vår på årets siste dag, er det takket være en utrolig innsats både lokalt og i konsernet. Den ser litt annerledes ut enn vanlig, og det kan det være at den gjør i neste uke også, men akkurat nå er det viktigste å få nyheter ut til folket igjen. Derfor er det en historisk utgave du holder i hendene nå.