Gå til sidens hovedinnhold

404 - File Not Found

[]

Østlendingen mener: Endelig harryhandel – eller?

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

For dem som er glad i billig tobakk, brus og snop var det gode nyheter å få fra statsminister Erna Solberg onsdag. Allerede i løpet av måneden kan fullvaksinerte nordmenn trolig dra til Sverige karantenefritt. Uvaksinerte må imidlertid vente enda litt lenger. Det er to ting som avgjør hvor raskt vi kan dra karantenefritt på grensehandel i så fall: smittesituasjonen i Sverige og hvor langt vi er kommet i vaksineringen her hjemme.

På svensk side jubles det, naturlig nok. Til NRK forteller butikksjef på Maximat i Nordby, Ole Jørgen Lind, at de har begynt å fylle opp butikken med langtidsholdbare varer og legger til at de har vært helt på felgen under pandemien. Det er ikke rart. En rapport fra Menon Economics har utarbeidet for Virke forteller at stans i grensehandelen i fjor ga 8,6 milliarder kroner i økt omsetning i dagligvarebransjen. Den økte omsetningen gjelder drikke, kjøtt, snacks og tobakk.

I rapporten kommer det fram at bortfallet av grensehandel ville skapt 8.200 nye arbeidsplasser i dagligvarebransjen og hos Vinmonopolet. I tillegg kommer omsetnings- og sysselsettingsvekst i andre bransjer, slik at det totalt ville blitt skapt over 10.000 arbeidsplasser. Per 1. juni var det 4.543 helt ledige i Innlandet.

En av dem både ble permittert, men som så fikk seg ny fast jobb under pandemien var Agnieszka Grzegorzjenska. Hun var en av 578 «koronaansatte» i Kiwi i fjor. Men for mange venter nå en usikker tid etter hvert som nordmenn igjen kan handle i Sverige. Dette er ikke minst noe politikere bør legge merke til. Vi skal passe oss for å vifte med den moralske pekefingeren, men det er i det minste noe å tenke over mens man retter seg opp i ryggen og gjør seg klar for tunge løft av brett på brett med brus og øl.

Kommentarer til denne saken