Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Enkel retorikk

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Et utspill fra Fremskrittsparti-politiker Tor André Johnsen har skapt reaksjoner. Utspillet kom etter at en mann ble utsatt for vold og ranet på Hamar i helga. Ifølge politiet var det fire til seks menn med utenlandsk utseende som angrep mannen. Tre personer er arrestert etter hendelsen, skrev Hamar Arbeiderblad tidligere denne uka. Johnsen tok til Facebook og gjennom et sponset innlegg advarte han mot «svenske tilstander» i Hamar. Begrepet «svenske tilstander» ble kjent etter at partikollega Sylvi Listhaug besøkte drabantbyen Rinkeby i Sverige for noen år tilbake og knyttes til gjengkriminalitet og integreringsproblemer.

Begrepet spiller på frykt, og frykten for «svenske tilstander» er reell hos mange nordmenn. Men i dette tilfellet blir utspillet til Johnsen problematisk. For det første fordi etterforskningen av saken var på et tidlig stadium. Vi hadde ikke all fakta på bordet, og dessuten slår politiet i Hamar fast at de ikke ser noe i statistikken som tilsier at folk med utenlandsk bakgrunn skiller seg fra etnisk norske. Krimsjefen poengterer også at de har god oversikt over kriminalitetsbildet i regionen og at de ikke har avdekket tendenser til gjengkriminalitet.

La det være sagt; å være kritisk til innvandring og integrering, er lov, og da har kommer vi inn på den andre siden ved dette – nemlig måten slike saker diskuteres. Innlandet Frps leder, Truls Gihlemoen, har helt rett i at det er viktig å ta debatten, men et så polarisert tema fortjener saklig argumentasjon med rot i virkeligheten. Når vi ser resultatet av dette Facebook-innlegget, er det lett å slå fast at dette ikke er en god måte å diskutere på. I stedet framstår det som enkel retorikk.

Kommentarer til denne saken