Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Et verdispørsmål for fotballen

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Søndag skal det ekstraordinære fotballtinget avgjøre om Norge skal boikotte et eventuelt VM i Qatar. Bakteppet for spørsmålet handler om død og menneskerettigheter. Tallene varierer, men The Guardians avsløring om at 6.500 arbeidsinnvandrere har mistet livet i Qatar siden de ble tildelt Verdensmesterskapet taler for seg. Av de 6.500 dødsfallene er er kun 37 offisielt oppført å ha arbeidet med bygging av et stadionanlegg. Et land som skal arrangere VM, bygger ikke bare stadioner. Det er en hel del infrastruktur som må på plass, spesielt i et land som ikke har noen historikk som fotballnasjon.

Selv om tallene er oppe for diskusjon, er det uansett urovekkende. Norsk Supporterallianse ønsker boikott. Forbundsstyret i Norges Fotballforbund vil unngå boikott og heller delta og påvirke positivt på den måten. Hva som gir mest effekt, kan selvsagt diskuteres. Det venter i alle fall konsekvenser ved en boikott. Det trues med utestenging fra VM-kvalifiseringen, ikke bare i denne runden, men også i neste. NFF har selv regnet ut at en boikott vil koste 200 millioner i tapte inntekter og at dette vil få konsekvenser for både topp og bredde. Breddeklubber kaller estimatene tull og tøys, og man kan definitivt tolke dette som pressmiddel.

Hva betyr egentlig disse pengene når menneskerettigheter står på spill og mennesker dør? Dette blir et verdispørsmål, der supportere, spillere og ledere må bli mer bevisst egen makt. Som da Superligaen ble lansert. Ingen mistet livet, men supporterne protesterte høylytt utenfor stadioner. Eller nå nylig da Cristiano Ronaldo flyttet på to Coca-Cola-flasker og påførte selskapet verdifall på 35 milliarder norske kroner.

Boikott eller ei: Opprøret vi nå ser, er bare positivt, men det burde kommet for lenge siden.

Kommentarer til denne saken