Vi er midt i fellesferien og mange tar seg en velfortjent pust i bakken bort fra hverdagens mas og bekymringer. Det innebærer større trafikk på vegene når ferieklare nordmenn og andre europeere beveger på seg. Ekstra trykk er det på vegene som allerede er mest trafikkert. For oss i Hedmark innebærer det E6, riksveg 3 gjennom Østerdalen og riksveg 25 mellom Elverum og Trysil. Med økt trafikk øker også utålmodigheten og viljen til å ta risiko hos enkelte sjåfører. Det kan i alle fall virke slik. Det fikk vi et eksempel på i artikkelen Østlendingen publiserte tirsdag ettermiddag.

En video beslaglagt av politiet viser hvordan en lastebilsjåfør foretar en stygg forbikjøring av en personbil i yttersving mellom Hanestad i Rendalen og Atna i Stor-Elvdal. Området er uoversiktlig, og på andre siden av en liten bakketopp kommer en personbil mot. Det går bra, men det kunne gått så mye verre. Slike hendelser er til skrekk og advarsel. Det kan få fatale konsekvenser.

Riksveg 3 har vært en utfordring i lang tid, men gjennom de senere årene har vegen blitt utbedret flere steder. I området der denne forbikjøringen ble gjort, er vegen i en helt annen forfatning enn den var for noen år tilbake. Det er bra, og bidrar til å minke risikoen for alvorlige ulykker. Alt i alt er det færre alvorlige hendelser på riksveg 3 enn det var for noen år tilbake, men når vegene blir bedre øker også risikoen for at det kjøres fortere og tas større sjanser hos enkelte sjåfører. Slik kan vi ikke ha det.

Takket være tips fra andre bilister ble denne lastebilsjåføren stoppet. Vedkommende mistet førerkortet og fikk kjøreforbud i Norge de neste ni månedene. Slik oppførsel i trafikken skal vi alle være glade for at får konsekvenser. Det utsetter alle for fare og det er bare flaks at det ikke går ordentlig galt. La oss håpe folk tar det med ro og bruker hodet i sommertrafikken. Vi har ingen å miste.