Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Fakta og vaksinefrykt

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Torsdag ble AstraZeneca-vaksinen satt på pause i Norge. Det skjedde etter at Danmark hadde gjort det samme av frykt for dødelige bivirkninger. Det europeiske legemiddelverket (EMA) skal granske om vaksinen kan knyttes til blodpropp. Dagen etter kom det en trist nyhet fra Tynset kommune, som rutinemessig hadde meldt inn dødsfallet av en 30 år gammel kvinne til Legemiddelverket. Årsaken var at kvinnen, som døde av akutt sjukdom, ble vaksinert ti dager tidligere med AstraZeneca.

Det har ikke blitt konkludert med at det er en sammenheng mellom vaksinen og det uventede dødsfallet. Folkehelseinstituttet sier det kan være vanskelig å vite om en uønsket medisinsk hendelse som opptrer kort tid etter en vaksinasjon skyldes vaksinen eller om det bare er en tilfeldig tidsmessig sammenheng.

I lys av hendelsene virker det uansett klok av Norge å pause vaksineringen. Østlendingen spurte nylig, før disse nyhetene om AstraZeneca, om viljen til å la seg vaksinere. Av 506 spurte elverumsinger svarte 435 ja. Av de få som svarte nei var frykt for bivirkninger eller et ønske om mer kunnskap om bivirkninger det de var mest opptatt av. Det er ikke så unaturlig, og myndighetene må jobbe faktabasert og godt med å få fram god informasjon om vaksinene.

Åpenhet er også viktig. Derfor er det på sin plass å rose Tynset kommune, som ryddig og åpent informerte på fredag. Og videre spiller pressen en viktig rolle i å viderebringe denne informasjon på en faktabasert og nøktern måte. I dagens digitale verden er konspirasjonsteorier bare noen tastetrykk unna. At vaksineringen med AstraZeneca pauses, sjøl om Verdens helseorganisasjon sier det ikke er grunn til det, kan i så fall være fornuftig for å opprettholde den sterke tilliten vi har til myndighetene. For vi vil være avhengig av at folk lar seg vaksinere før vi kan ta tilbake hverdagen.

Kommentarer til denne saken