Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Folkehelsa trenger hjelp

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Elverum idrettsråd har bedt om et hastemøte med Elverum kommune. Årsaken er godt kjent over hele Norge og skyldes koronapandemien. Gjennom det siste året har nemlig frafallet i idretten vært stort. En undersøkelse gjort i Viken idrettskrets forteller at idrettslagsledere tror frafallet i år vil bli større i år. Undersøkelsen samlet inn 433 svar og viser at over halvparten tror frafallet vil bli større i år.

Den samme undersøkelsen forteller oss også at en tredjedel av de som mente at frafallet vil bli større også tror det blir vanskeligere å rekruttere trenere. Bekymringen til idrettsrådet i Elverum er høyst reell. De endelige tallene for Elverums del skal legges fram mandag, men lederen i idrettsråden, Jostein Borkhus, sier de gjennom det siste året har dannet seg et bilde av situasjonen – og at det ikke er et lystig bilde.

Per 17. mars hadde regjeringen betalt ut 2,1 milliarder kroner i støtte til idrettslag og frivillige organisasjoner, men disse pengene har gått til avlyste arrangement og aktiviteter. Det hjelper kanskje på fjorårets regnskap, men hva med i år? I mange idrettslag er medlemsavgifter en viktig, kanskje sentral, inntekt. Elverum Fotball rapporterte å ha mistet 150 medlemmer i fjor. Det tilsvarer 300-400.000 kroner. Samtidig økes medlemsavgiften.

Det kan fort bli en nødvendig løsning for flere lag dersom målet er å tilby like mye aktivitet som før koronaen. Dermed hever man terskelen for å rekruttere inn igjen. Derfor bør man heller vurdere å støtte lagene med penger som gjør at de kan tillate seg å senke medlemsavgiften, holde den der den er eller i det minste sørge for penger som kan brukes på rekrutteringstiltak. Idrett er en sosial arena. Det er folkehelse. Det er viktig å ta vare på for tiden etter pandemien.

Kommentarer til denne saken