Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Folkehelse i praksis

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Mye har endret seg etter at pandemien traff oss. Mens noen deler av næringslivet og ikke minst reiselivet har ligget med brukket rygg på grunn av strenge tiltak, har andre deler av næringslivet blomstret. Ikke minst har dagligvarebransjen hatt en enorm oppsving. Dagens Næringsliv skriver mandag at over 100.000 søkte på 578 utlyste stillinger hos Kiwi i løpet av fjoråret. Dette knyttes naturlig nok til at svenskegrensa har vært og fortsatt er stengt.

Også vanene våre har forandret seg. Når det ikke har vært tilbud å fylle fritiden med, har mange funnet vegen ut. Salget av fritidsutstyr har skutt i været. I det vi beveger oss ut, er det langt enklere å tilby en aktivitet som passer med regler og anbefalinger. Det har ikke minst kondistreningene som primus motor Rolf Bakken startet med i 2019 fått merke. Lenge var det en kjerne på ti personer som deltok på øktene. De siste fem ukene har over 200 funnet vegen til en av treningene. Og der mannfolka dominerte tidligere, har nå kvinnene kommet etter.

Mens breddeidretten fortsatt venter på klarsignal, og der treningssentrene i perioder har måttet stenge, har disse tilbudene gått sin gang. Ikke bare for dem som ønsker å pusse på kondisen. Populære aktiviteter som Stolpejakten og Ti på topp opplever en oppsving. Dette er lavterskeltilbud som nærmest hvem som helst kan teste ut.

Ifølge Folkehelseinstituttet gjorde også antall brukere av diabeteslegemidler et hopp i 2020. Diabetes type 2 er mest utbredt og knyttes først og fremst til overvekt, fedme, fysisk inaktivitet, kosthold og røyking. I lys av dette blir de nevnte tilbudene bare viktigere. Frafallet i idretten har vært stor det siste året. Da er det godt å se at det finnes ildsjeler som likevel greier å få folk opp av sofaen og ut på en sti. Det er folkehelse i praksis.

Les også

Tilbudet i Elverum er i vinden som aldri før – denne gruppa øker desidert mest

Les også

Dette har blitt voldsomt populært de siste årene. Folk kan nesten ikke vente på at Harald og Per blir ferdige

Kommentarer til denne saken