Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Gjør byen fargerik

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

En svart ravn med grønne og blå fjær har fanget manges oppmerksomhet når de kommer kjørende vestover på riksveg 25. I lyskrysset til Strandbygdvegen ba Maik Detzner og kona Steffi om å få ta seg til rette på den hvite, kjedelige veggen på Melby-tomta. Det utenlandske paret har feriert mye i Norge og ville gi noe tilbake. Etter en kjapp research og en prat med en positiv gårdeier fikk de male ravnen på veggen.

Mottakelsen og reaksjonene virker å være stort sett positive. Kunstverket er «kult» og «stilig». Og «dette må vi ha mer av i Elverum», for å sitere tilbakemeldingene. Det vil vi stille oss bak. Men før malerkosten får svinge fritt på hvite og grå lerreter over hele byen, må man ha med seg den spesielle historien gjenreisingsbyen Elverum har og hva det betyr for identiteten. I byplanen som ble vedtatt i fjor, er bevaring av gjenreisingsarkitekturen som identitetsskaper en av forutsetningene.

Med byplanen har kommunen et ønske om at Elverum skal framstå og utvikle seg som en attraktiv by. Og i den planen er det også et eget punkt om fasader, som blir omtalt som avgjørende for opplevelsen av byrommene. Er fasaden åpen, vil det invitere til byliv, men som det står: «Dessverre er det en del lukkede fasader og inaktive byrom i Elverum.» Det blir også påpekt at variasjon er viktig. Her kommer bykunsten inn og kan være en relativt rimelig løsning, som kan skape identitet, stolthet og tilhørighet – uten at det går hardt utover arkitekturen.

Kunst i offentlig rom vil alltid være omdiskutert. Hva er pent og hva er ikke så pent? Og skal man bruke penger på dette når man ikke engang får sett kunstverket fordi gatelyset ikke er tent? Svaret er ja. Gå sammen. Finn løsninger, og så vil dette være et godt steg på vegen mot en mer attraktiv by.

Kommentarer til denne saken