Gå til sidens hovedinnhold

404 - File Not Found

[]

Østlendingen mener: Gode muligheter for Sp

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Målinger er målinger. Valg er valg, sies det. Men det skal noe til for at det ikke blir ny regjering til høsten selv om det nå kan virke noe usikkert hvem som får innpass i en rødgrønn regjering etter at Trygve Slagsvold Vedum ytret et tydelig ønske om kun å regjere sammen med Arbeiderpartiet. Vedum lister opp fem områder for å begrunne hvorfor han vil droppe Sosialistisk Venstreparti, men det er også en kjensgjerning at mange av de nye velgerne hans kommer fra Fremskrittspartiet og Høyre. Jo lenger mot sentrum Vedum greier å trekke regjeringen, jo mer øker sjansen for å holde på disse.

I helga er det landsmøte, og det bør gå relativt knirkefritt. Senterpartiet har vokst seg til å bli landets tredje største parti. En måling som Dagbladet presenterte tidligere denne uka viser at 61 prosent mener Vedum gjør en god jobb som partileder. Det gir en førsteplass i målingen. Likevel er det noen spørsmål som kan splitte, som spørsmålet om statsministerkandidat og OL-søknad. Da gjelder det for partiet nå å feste blikket på målet i september og ikke la slike saker forstyrre for mye.

I den samme Dagbladet-målingen er Ap-leder Jonas Gahr Støre rangert som nummer fem med 26 prosent. Senterpartiet gjør det i det hele tatt bra på områder som Arbeiderpartiet sikkert skulle ønske de gjorde det bedre. Det viser målingene i Innlandet. Med det følger det også noen forventninger. Rovdyrpolitikken er opplagt. Den pågående debatten om sykehusstruktur, der Emilie Enger Mehl nå lover akuttsykehus i Elverum med Sp i regjering, er også aktuell. For ikke å snakke om den generelle sentraliseringen de så tydelig flagger motstand mot.

All politikk skal forhandles om, men går det som målingene viser, vil Vedum og Senterpartiet ha en historisk god mulighet til faktisk å innfri på mange av løftene.

Kommentarer til denne saken