Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Grønn trend i ungdomspolitikken

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Siden 2010 har medlemstallet til Fremskrittpartiets Ungdom (FpU) blitt halvert. De fleste andre ungdomspartier har også mistet medlemmer i samme periode, viser tall NRK har fått. I 2010 hadde FpU 1.978 aktive medlemmer under 26 år, mens tallet var 855 i fjor. KrFU, Sosialistisk Ungdom, Unge Høyre og Unge Venstre har alle opplevd en medlemsnedgang i varierende grad i løpet av den samme perioden. AUF mangler tall, men bekrefter at de har en nedgang. Bare Senterungdommen og Rød Ungdom hadde en økning i tiårsperioden.

Også Miljøpartiets De Grønnes ungdomsparti Grønn Ungdom har hatt en økning fra 468 medlemmer til 907, men her er det bare tall fra 2013. Trenden er interessant og i tråd med forskning på området, sier sosiolog Guro Ødegård fra Velferdsforskningsinstituttet NOVA til NRK. Man ser nå et tydelig politisk skille mellom dagens ungdom og tidligere generasjoner. Det kommer ikke minst tydelig fram når det gjelder klima og den økte polariseringen vi ser på dette området. Uansett er dette noe partiene må begynne å forholde seg til fordi morgendagens velgere har andre verdier. Det innebærer at politikken som føres i større grad må ta hensyn til hvordan det påvirker jorden vi lever på og av.

Uavhengig av trender er det uansett ikke bra at oppslutningen til politiske ungdomspartier har falt. For selv om Senterungdommen og Rød Ungdom vokser med rundt 570 medlemmer til sammen, er det i sum en stor nedgang. At koronaåret 2020 gjorde rekrutteringen vanskeligere og frafallet større, er en del av forklaringen, men det er også klart at debattklimaet har blitt tøffere, der det å mene noe kan koste mye. Om det også er en del av forklaringer, er det en trend som må snus. Politikk former hverdagen vår, og da er det særlig viktig at unge som kommer inn, får rom til å mene uten å bli skremt bort.

Kommentarer til denne saken