Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Gubbeveldet i Frp

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I Hedmark Fremskrittsparti er det ikke kjønnskvotering. Det er slått tydelig fast etter at partiet nok en gang har foreslått en mannsdominert liste til stortingsvalget neste høst. Ifølge nominasjonskomiteens leder, Jan Cato Emilsen, er det lagt vekt på dyktighet, erfaring og høyt aktivitetsnivå. På toppen troner tre menn med Tor André Johnsen i spissen. Kun fire av 13 kandidater på listeforslaget er kvinner. Det er faktisk én kvinne mindre enn før valget i 2016. Også da var det tre menn på toppen av lista, mens første kvinnenavn kom inn på fjerdeplass. Denne gangen er det Stine Jacobsen Madsø fra Åmot som har fått den plassen.

Det er med andre ord ikke første gangen Hedmark Frps liste ser slik ut. Direktør for Likestillingssenteret, Goro Ree-Lindstad, er ikke imponert og kaller listeforslaget uheldig. Det er det, og man kan stille flere spørsmål ved forklaringen vi får servert. Å gjemme seg bak at dette er basert på innspillene fra lokallagene, er heller ikke godt nok. Det betyr bare at problemet strekker seg ned på lokalt nivå også.

Når det snakkes om kvalifikasjon og dyktighet, kan det tolkes på to måter. Det ene er at dem som foreslås på topp har det, men samtidig sier man jo at kvinnene ikke har det.

Ettersom listen nærmest var identisk før valget i 2017, tyder jo det på at partiet burde ha jobbet mer med å få fram kvinnelige stemmer de siste fire årene. Hedmark Frp bør i så fall vurdere egen innsats når det gjelder å bedre dyktigheten og kvalifikasjonene hos kvinner. For et parti som er for folk flest, gjenspeiler ikke denne lista utviklingen vi ser ellers i dagens samfunn.

Kommentarer til denne saken