Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Hjelpe, ikke straffe

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Dette synet møtte politikere og forbipasserende utenfor Stortinget torsdag. 260 kors var satt opp av Unge Venstre for å markere de 260 personene som hvert år dør av overdose. Rusreformen ble lagt fram i februar, men får nå mye oppmerksomhet på grunn av Arbeiderpartiets landsmøte denne helga. Partiet, som er splittet, spiller en avgjørende rolle i utfallet av saken i Stortinget.

Hovedtrekkene i reformen er at man ikke lenger skal straffe bruk, kjøp eller besittelse av mindre mengde narkotika. Det skal avkriminaliseres. Det er ikke det samme som å legalisere. Narkotika vil fortsatt ikke være tillatt. Å selge narkotika vil være like straffbart som før. Det gjelder også produksjon og import. Har du større mengder narkotika, vil det være straffbart. Motstanderne frykter signalene dette sender. Særlig til ungdommer som står i døråpningen og gløtter inn på denne delen av samfunnet. Politiet har frarådet en avkriminalisering av alle typer narkotika for alle.

Vi tror ungdommen fortsatt vil være like oppegående som i dag. Det er når det virkelig har gått galt at vi får behov for andre midler enn straff. Det er der vi i dag skaper stigmatisering og sosial utstøting og for mange forverrer problemene de allerede har ved å straffe dem. I stedet for straff vil man av politiet da bli pålagt å møte opp på et møte med kommunen. Det skal opprettes en rådgivende enhet for narkotikasaker, der man informerer om at narkotika fortsatt er ulovlig og hva det kan føre til. Ønsker man det, kan man også få kartlagt behovet for hjelp. Møter man ikke opp, får man et gebyr.

Finnes det en bedre innretning på reformen enn den regjeringen har lagt fram? Det kan hende, men det er behov for å hjelpe.

Kommentarer til denne saken