Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Høyres frieri til distriktene

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Er det distriktene som skal avgjøre valget i år? Går vi en drøy måned tilbake, viste en såkalt «supermåling» fra NRK at jo lenger ut i distriktet vi beveger oss, jo større er oppslutningen rundt Senterpartiet og Arbeiderpartiet. På denne målingen fikk Høyre, som gjennomførte sitt landsmøte i helga, en oppslutning på rundt 10 prosent i Hedmark. Partiet har bare én eneste ordfører i hele Innlandet, og det var ikke fordi partiet gjorde det så skarpt i den kommunen.

Så når Høyre nå frir til distriktet med en smørbrødliste på ti punkter, er kanskje svaret ja på at folk på bygda vil få en del å si under årets valg. Ikke det, Høyre gjør det fortsatt tålig bra på de nasjonale målingene, men i det siste har de fått kamp fra Arbeiderpartiet om å være landets største parti.

På smørbrødlista er det flere fine tiltak. Bredbånd til alle innen 2025 er viktig. Å legge til rette for desentralisert utdanning det samme. Det mest spennende er kanskje punktet som handler om at departementer, direktorater og etater skal ansette flere med bosted i hele landet.

På landsmøtet snakket stortingskandidat til Innlandet Høyre, Anna Molberg, om skogen som det neste industrieventyret. Bare noen dager i forkant skrev Østlendingen om at Godspakke Innlandet, som vil være viktig for skogindustrien, drukner i Intercity-utgifter og er tatt ut fra Nasjonal Transportplan av regjeringen – en helt konkret sak som kunne bidratt til verdiskaping i et fylke der mange kommuners største utfordring er fraflytting og en aldrende befolkning.

Disse kommunene trenger én ting, og det er mennesker. Vil du ha et ja på frieriet til distriktet, må du legge til rette for at disse menneskene har en attraktiv jobb å gå til og gode tjenester der de bor. Det gjenstår å se om distriktspakka til Høyre er det som skal til.

Kommentarer til denne saken