Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Hvem har ansvaret for tonen i debatten?

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Stortingskandidat Truls Gihlemoen (Frp) sier han er oppgitt over språkbruken på sosiale medier. Det har aldri vært så ille som nå, og ifølge ham har de måttet fjerne en rekke innlegg i kommentarfeltene på partiets Facebook-side. Hvem nettrollene er, sier han ikke noe om, men vi kan trygt slå fast at de finnes i alle former og fasonger, og at den ene siden ikke er bedre enn den andre hvis vi skal holde oss til politikken.

Da sosiale medier kom for fullt, ga det oss en unik mulighet. Nå har plutselig alle en stemme. Det er lettere enn noen gang å komme i kontakt med dem som tar avgjørelser på vegne av fellesskapet. Plattformen har også gjort tilgangen på ulike stemmer mer tilgjengelig. Vi kan i større grad bli konfrontert med det verdenssynet vi sitter på. Problemet oppstår når de som møter motbør, samler seg i egne forum og danner såkalte ekkokammer, der alle som deltar i debatten i utgangspunktet har det samme synet på en sak.

Det er også en kjensgjerning at mange av disse sidene og gruppene modereres for dårlig. De er ikke redaktørstyrt, og dermed er det ingen til å ta ansvar for ytringene som publiseres.

Dette er et demokratisk problem, for som Gihlemoen sier, skremmer en hard og lite faktabasert tone i verste fall bort stemmer. Man må regne med at folk er uenig når man ytrer seg, men ingen er tjent med å få merkelapper eller stygge ord slengt etter seg. Som sentral politiker i Innlandet må også han være sitt ansvar bevisst. Hvilken debatt legger han sjøl opp til når Stange Frp spør følgerne spørsmål som «Har Norge en egen atmosfære?» med emneknaggen #klima? Det blir i alle fall ikke et godt debattklima. Retorikk er en del av politikken, men politikerne våre skal være veldig bevisste på hvordan den brukes.

Kommentarer til denne saken