Østlendingen mener: Hvis målet er å spare penger

DISKUTERER SKOLESTRUKTUR: Utdanningskomiteen på veg inn på Hanstad barne- og ungdomsskole i august.

DISKUTERER SKOLESTRUKTUR: Utdanningskomiteen på veg inn på Hanstad barne- og ungdomsskole i august. Foto:

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Debatten om ny skolestruktur i Elverum ruller videre. Med dårlig økonomi og synkende elevtall tvinges politikerne til å se på bærekraftige løsninger for framtida. Alle steiner skal snus, var beskjeden, men i praksis dreier debatten seg om noen få skoler – Sørskogbygda, Frydenlund, Hanstad og Elverum ungdomsskole. De andre skolene er knapt nevnt som en mulig løsning. Det ser ut til at Hanstad blir en joker. Skolen har et stort oppgraderingsbehov.

Rektoren på Hanstad, Pål Klaveness, har tidligere fortalt om et behov for to klasserom per trinn, altså 20 til sammen. Det er det ikke på Hanstad i dag, og behovet er iallfall to til tre nye klasserom. Videre trenger skolen en ny gymsal, flere spesialrom, samt det Klaveness kaller fornuftige og lovmessige arbeidsforhold for de ansatte. Dette vil kreve investeringer på rundt 200 millioner kroner eller mer. Etter høstens tredje møte er ikke utdanningskomiteen kommet særlig nærmere noe som ligner en løsning.

Fortsatt er det mye som må inn i en skoleutredning. Økonomi er et utgangspunkt, men man må sjølsagt se på mange andre faktorer, som trivsel, skoleresultater, hva det koster å skysse elever og ikke minst driftskostnader. Og så er spørsmålet om man skal la en bydel stå uten en skole. Når alle disse faktorene kommer til, kan det endre bildet og diskusjonen helt. Å investere i rehabilitering kan være fornuftig det hvis man sparer penger på sikt, men da må det bygge på realistiske framtidsutsikter. Akkurat nå sier utsiktene at elevtallet skal synke.

Men man kommer ikke fra tanken om at hvis målet er å spare penger, framstår det pussig at man samtidig snakker om å bruke 200 millioner kroner. Det som ikke må skje, er at beslutninger baseres på en ønsket utvikling som viser seg ikke å slå til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken