Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Ikke le det bort

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det var ikke store mengden med mennesker som hadde samlet seg på lørdagens demonstrasjon utenfor Stortinget. Rundt 200 mennesker deltok i demonstrasjonen mot koronatiltakene. Bildet av «Charter-Svein» som brenner munnbindet sitt har gått sin seiersgang i de fleste aviser. Det er motstand mot koronatiltakene. Vi vet at dugnadsviljen ikke er den den samme som for et år siden. Det går an å forstå at noen er leie. Men mer alvorlig er det at det ser ut til å bli stadig flere som rett og slett ikke tror på viruset.

En kjapp scroll på Facebook bekrefter inntrykket. For hver nyhetssak om korona, er det gjerne en kommentar fra noen med et mildt sagt alternativt syn på situasjonen. Og innleggene deres, som enten rett fram er eller bygger på konspirasjonsteorier, får overraskende mye støtte.

I Innlandet har konspirasjonsteoriene fått et ansikt med den nå avdøde Hans Gaarders bortgang i Gran kommune. Han testet positivt på covid-19 etter dødsfallet, og den foreløpig obduksjonsrapporten viser at dødsfallet er forenlig med covid-19. Søndag kom nyheten om at en eldre kvinne, som deltok på et arrangement som Gaarder holdt i påsken, også døde av eller med korona. Begge nektet å motta legehjelp. Det er først og fremst tragisk.

Konspirasjonsteorier er ikke et nytt fenomen, men de kan potensielt være farlige. I denne sammenheng for personene sjøl som kan bli alvorlige sjuke eller i verste fall dø. Men teoriene bidrar også til å skape ensidig skepsis i en kamp vi er avhengig av at alle bidrar. Det gjelder blant annet vaksinering. Om mange nok nekter å vaksinere seg, vil det få konsekvenser for oss alle. Man kan godt le av teoriene, men ikke gjør det. Ta heller kampen. Utfordre dem til å tenke kritisk. Det kan vise seg å være like viktig som å holde avstand og sprite hendene.

Kommentarer til denne saken