Østlendingen mener: Ikke vær egoist

MISTANKE: Ikke gå inn på Helsehuset og Legevakt om du mistenker at du kan ha koronavirus. Ring i stedet 116117. Alle må ta sin del av ansvaret for å begrense smitten.

MISTANKE: Ikke gå inn på Helsehuset og Legevakt om du mistenker at du kan ha koronavirus. Ring i stedet 116117. Alle må ta sin del av ansvaret for å begrense smitten. Foto:

DEL

MeningerKoronaviruset er på alles lepper nå om dagen, heldigvis i overført betydning enn så lenge. Men vi får se hvor lenge det varer.

I helga har det kommet stadig historier om mennesker som trosser karantenen de er gitt fordi de har symptomer eller har oppholdt seg i områder med smitte. Røde Kors ser med bekymring på at folk velger ikke å følge myndighetenes smittevernråd.

Søndag ble sju Røde Kors-frivillige satt i karantene etter å ha behandlet en person som hadde brutt hjemmekarantenen. Sju mennesker kan nå ikke hjelpe noen andre på 14 dager fordi ett menneske bestemte seg for å tenke kun på seg sjøl og ingen andre. Det er klart det bidrar til å svekke beredskapen.

Når vi da vet at ansatte ved sykehus forberedes på mye jobb i tida framover, er det ikke holdbart at så mange mennesker blir satt ut av spill av én egoistisk handling.

Den årlige folkefesten i Holmenkollen ble stengt for nettopp folk i et forsøk på å forhindre smitte av koronaviruset. Likevel dro tusenvis av mennesker opp for å være med på arrangementet. Vi har allerede sett markeder lide. Hovedindeksen på Oslo Børs var ned hele 9 prosent etter en halvtimes handel mandag. Det betegnes som et krakk, og det har sjølsagt konsekvenser.

Det spøkes og harseleres med viruset. Det kan man sjølsagt gjøre dersom man er i sin beste alder og ikke i en risikoutsatt gruppe. Det er ikke poenget. I mange yrker kan ansatte settes i karantene og likevel jobbe hjemmefra, men det går ikke i helsevesenet for eksempel.

Myndighetene har foreløpig vært flinke til å begrense hysteriet, men folk må ta smitten på alvor – om ikke for sin egen del, så for dem som er i en risikogruppe og samfunnet som helhet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags