Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Klimadebatten fortjener bedre

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I helga hadde Miljøpartiet De Grønne landsmøte. Her vedtok de blant annet et langsiktig mål om å halvere det norske kjøttforbruket. De vedtok også at fossile personbiler og motorsykler skal fases ut innen 2023, en «gradvis, forutsigbar og planmessig utfasing av petroleumsvirksomheten innen 2035» og å forby «3 for 2»-kampanjer for å begrense overforbruk. Det er i alt mange ambisiøse mål for klimaet og miljøet.

Kjøttforslaget var omdiskutert allerede før landsmøtet. Vår egen Jon Lurås, toppkandidat i Innlandet MDG og Løten-politiker, fortalte til Aftenposten at partiet framstår som moraliserende og ønsket mer gulrot enn pisk. Til VG sier nå Senterpartiet- og Arbeiderpartiet-lederne Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre at det er helt uaktuelt med regjeringssamarbeid med MDG etter helgens landsmøte. – MDG er mer bekymret for en Volvo V70 enn for fri hasj, hevder Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og høster sikkert mye applaus for slike formuleringer.

Men det er sikkert også mange som blir provosert av slike uttalelser. På samme måte som at folk også blir provosert når et miljøparti sier at du skal kutte ned på biffen og droppe dieselbilen. Dette har vært klassiske symbolsaker som polariserer og skaper splittelse, ofte med utgangspunkt i hvor du bor i landet. Og det er nok akkurat dette Lurås tenker på når han sier til Aftenposten at MDG må få folk med seg og være mindre moraliserende.

For vi kommer ikke unna klimakuttene, og vi må alle finne oss i å bidra. Det er bra at det finnes klimabevisste partier som kan dytte oss i riktig retning. Men vi kommer trolig raskere til målet om vi slipper billige, politiske poenger fra begge sider og i stedet motiverer, ikke provoserer, folk. Det fortjener klimadebatten.

Kommentarer til denne saken