Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Korttenkt om lange kniver

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Justis- og beredskapsdepartementet ønsker å få bukt med bruken av machetene som i økende grad benyttes i Oslos gjengmiljøer og vurderer å forby kniver som har en bladlengde på mer enn 25 centimeter. Erverv, eie eller innehav av slik skal i tilfelle forbys ved å endre våpenforskriftens paragraf som forbyr en rekke våpen uten aktverdig formål og som framstår som voldsprodukter. Dette skal altså komme i tillegg til dagens paragraf i straffeloven med forbud mot å bære «kniv eller lignende skarpt redskap som er egnet til bruk ved legemskrenkelser».

Forslaget har skapt sterke reaksjoner fra ulikt hold. Politiet mener en konsekvent håndhevelse av dagens knivforbud er et godt nok virkemiddel og frykter økt arbeidsmengde ved å måtte administrere dispensasjonsordninger og lisenser. Advokatforeningen mener det må skilles klart mellom gjenstander som er laget for voldsutøvelse og gjenstander som har et annet formål, men som kan benyttes til voldsutøvelse. De slår fast at svært mange gjenstander kan benyttes til voldsutøvelse og mener det er vanskelig å se at machete, som er et redskap for kutting av vegetasjon, skal være i en særstilling. Norges Bondelag mener forbudet vil slå urimelig ut for alle som oppbevarer slikt som ljåer, sigder og slakterkniver på gårdene sine.

Er målet å skade andre, er lovligheten av redskapen neppe et dilemma

Det er liten grunn til å tro at volden i gjengmiljøene i Oslo er avhengig av hvilke redskap som til enhver tid er legale. Ved å forby kan det selvsagt gjøres razziaer å inndra machetene, men det er naivt å tro at det ikke finnes andre muligheter for å utøve volden. Er målet å skade andre, er lovligheten av redskapen neppe et dilemma. Og hvorfor skal et forbud tres over hodene over alle landets innbyggere for å stoppe en trend som er lokalisert i Oslos gjengmiljøer?

Kommentarer til denne saken